Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za lek mu treba 1.500 evra mesečno

U krsnom listu gimnazijalca Marka Stošića iz Vranja piše da je napunio 18 godina, ali je zbog opake bolesti stasom nalik đaku prvaku. Visok je svega 140 centimetara, a težak samo 35 kilograma. Marko je bio normalna i napredna beba, ali život se surovo poigrao s njim kad napunio 18 meseci i rano detinjstvo počeo da provodi u bolničkim krevetima.



Tada se život Ljubinke i Srboljuba Stošića i njihovog starijeg sina Stefana pretvorio u pakao. Lekarska dijagnoza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bila je neumoljiva: hronična granulomatozna bolest jetre izazvala je prestanak rasta. Retko oboljenje jetre poremetilo je funkcije hormona, a potom se bolest proširila na slezinu. Markov imunitet drastično je oslabljen, pa za njega i manja prehlada može da bude kobna.

Brižni roditelji su od lekara saznali da Markov imunitet može da se popravi i da bude u granicama normale ukoliko počne da prima uvozne injekcije interferon gama. Nevolja je u tome što roditelji nisu u mogućnosti da za jednu mesečnu dozu od 12 pomenutih injekcija obezbede 1.500 evra. Markovi roditelji zato mole ljude dobre volje i firme da pomognu. Među dobrim i humanim ljudima je Markov komšija student Nikola Jovanović, koji svake srede učestvuje u emisiji TV Pinka „Plesom do snova" ne bi li obezbedio pare za lečenje obolelog mladića.

– Očekujem da će mi uvozne injekcije poboljšati imunitet, pa neću više da strahujem od najobičnijih prehlada ili bezazlenih virusa. Oko četiri godine kljukali su me pronizonom kako bi mi skidali temperaturu. Zbog ovog leka oštećeni su mi zubi i sada mi se na donjoj vilici nalazi proteza. Samoinicijativno sam prestao da pijem pomenute lekove. Najviše volim sport i najviše mi je krivo što ne mogu da igram odbojku, fudbal, rukomet, tenis. U školi sam oslobođen fizičkog vaspitanja. Često nemam snage ni da se popnem uz stepenice. Zbog slabog imuniteta, roditelji me dobro oblače kao da idem na Severni pol. U nekoliko navrata zbog prehlada bio sam na ivici života i smrti – priča Marko, i napominje da raste, ali mnogo sporije nego što je to normalno.

Da bi se za Marka obezbedile pare i stabilizovao njegov drastično narušeni imunitet, u akciju se uključio i gimnazijski parlament, koji u gradu lobira da svi glasaju za Nikolu Jovanovića i njegovu partnerku u emisiji „Plesom do snova". Markovi roditelji mole ljude da pomognu novcem koji bi kod Poštanske štedionice uplatili na žiro-račun 200 23504677 44.

Omiljen u društvu

Oboleli mladić učenik je trećeg razreda vranjske Gimnazije „Bora Stanković". Odličan je đak i miljenik je među drugarima. O Marku biranim rečima govore razredni starešina Vesna Despotović i njegovi školski drugovi i drugarice. Uprkos tome što je svestan težine bolesti, Marko je nepopravljivi optimista, natprosečno je inteligentan, izuzetno komunikativan, elokventan i duhovit.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.