Vremeplov: Završen Berlinski kongres

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2013, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov: Završen Berlinski kongres

Na današnji dan 1878. godine završen je Berlinski kongres, na kojem je revidiran Sanstefanski mirovni ugovor. Odlukama Berlinskog kongresa Srbiji su priključene oslobođene teritorije na jugu od kojih su obrazovani Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski okrug, takođe priznata joj je potpuna suverenost. Austro-Ugarskoj je dato pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu i da stacionira svoj garnizon u Raškoj oblasti (Novopazarski sandžak), a Velikoj Britaniji da okupira Kipar. Rumunija je takođe postala nezavisna. Bugarska je formirana kao kneževina pod suverenitetom turskog sultana, dok je Istočna Rumelija je ostala u sastavu Turske u autonomnom statusu. Rusija je dobila proširenja na Kavkazu.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Berlinski traktat: istorija, značaj i posledice

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2013

13.07.2013. - Rat koji je Rusija vodila radi oslobođenja južnoslovenskih naroda od turskog jarma..Istoričari slovenskih zemalja obeležavaju 135. godišnjicu Berlinskog traktata. Taj istorijski dokument, usvojen na Berlinskom kongresu u junu 1878. godine, promenio je odredbe San-Stefanskog mirovnog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.