Vranjskoj Eparhiji 750.000 dinara za digitalizaciju ikonostasa

Izvor: JužneVesti.com, 19.Apr.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjskoj Eparhiji 750.000 dinara za digitalizaciju ikonostasa

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Eparhija Vranjska dobila je 750.000 dinara za sufinansiranje projekta digitalizacije ikonostasa Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju. Novac će, kako kažu, biti utrošen na kreiranje kopija foto-dokumentacija ikonostasa, ali i pravljenje mobilne aplikacije.

Prema navodima Ministarstva reč je o javnom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na kojem je Eparhija konkurisala za sumu od skoro 840.000 dinara, ali joj odobreno 750.000 dinara.

Iz Eparhije kažu da bi se ovom digitalizacijom postigao viši stepen zaštite, prezentacije i vidljivosti ikonostasa.

Realizacija projekta biće izvedena u skladu sa tehničko-tehnološkim preporukama iz Smernica sa digitalizaciju kulturnog nasleđa Republike Srbije. Radiće se elektronski zapisi koji će se kasnije spojiti sa bazama podataka Portala kulturnog nasleđa. Za napravljenu foto-dokumentaciju kompletnog ikonostasa biće izrađene kopije koje će biti skladištene - kažu iz Eparhije.

Dodaju da će sva digitalizovana građa biti smeštena u jedinstveni informacioni sistem koji će biti usklađen sa drugim bazama u ustanovama zaštite i da će posedovati specijalizovanu aplikaciju za vidljivost na mobilnim uređajima.

U rešenju Ministarstva se navodi da je ovaj projekat odgovorio na kriterijume za izbor projekata, ali i da je potrebno da se usklade projektne aktivnosti sa dodeljenim sredstvima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.