Izvor: JUGpress.com, 04.Jan.2024, 20:55

Vranje trenutno jedan od četiri najzagađenijih gradova

VRANJE

Kvalitet vazuha u Vranju je izuzetno loš na šta ukazuje povećana koncentracija PM čestica pokazuju podaci sa aplikacije xEco Vazduh koji su deo građanske mreže za merenje kvaliteta vazduha. Istovremeno prema podacima sa državne merne stanice koja ne meri PM čestice stoji da je vazduh u Vranju dobar.

Vranje je trenutno, prema podacima koje pokazuje ova aplikacija, jedan od četiri najzagađenijih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gradova u Srbiji.

PM čestice spadaju u jedne od najopasnijih zagađivača vazduha i štetne su po zdravlje ljudi a najugroženije kategorije su deca, starije osobe i kardiopulmonarni bolesnici.

Neke od bolesti i efekata na zdravlje usled izloženosti PM 2.5 i PM 10 su problemi sa disanjem, iritacija očiju, nosa i grla, stezanje u grudima, nepravilan rad pluća i preskakanje srca.

Kako se navodi na ovom sajtu zbog ovakvog vazduha savetuje se da se smanji boravak i fizička aktivnost na otvorenom, da se ne luftira dugo a ukoliko mora da se izlazi napolje da se nosi zaštitna maska. (kraj) DC/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.