Vranje plaćalo porez Požarevcu

Izvor: Glas javnosti, 03.Jul.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje plaćalo porez Požarevcu

VRANJE - Pomoćnik gradonačelnika Vranja za budžet i finansije Dragan Spirić nedavno je otkrio da novac od takse koji građani Vranja skoro pet godina plaćaju za razne administrativne poslove, umesto da služi za razvoj grada pod Pržarom, odlazi u Požarevac. Do greške je došlo, kako je utvrdio Spirić, zbog toga što je novac uplaćivan na pogrešan račun. Na ovaj način Vranjanci i njihov grad su privremeno izgubili oko 34 miliona dinara.

„Slepi“ revizori
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Ništa u svemu ovome ne bi bilo čudno da račun opštine Vranje prošle godine nije detaljno pregledala ovlašćena revizorska kuća, koja tom prilikom nije primetila „široke opštinske prste“.

Valja, međutim, podsetiti da je do ovog otkrića došlo pošto je pre mesec dana Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog upravnog okruga, rekao da je iz Vranja za Beograd otišlo 12 milijardi dinara, a da je iz Beograda u Vranje stiglo svega osam odsto sredstava. To je, kako kažu, možda bio razlog da se proveri gde idu uplate od takse.

Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, napominje da je u pitanju tehnička greška prilikom upisa poziva na broj.

- Problem je nastao kada smo iz trezora dobili pogrešan broj na koji smo uplaćivali lokalne prihode od taksi. U svemu ovome je sreća što je novac od uplaćenih taksi otišao na račun Požarevca, koji spada u red jačih opština u Srbiji - kaže Stojčić.

Kako ističu u Vranju, ni u Požarevcu nisu primećivali da novac iz Vranja pristiže na njihov račun i da im ne pripada, jer se, kako kažu, javni prihodi prazne preko republičke uprave za trezor i da su to računi od opštinskih taksi. Tako je novac od taksi zbog pogrešnog poziva na broj iz Vranja uplaćivan Požarevcu.

- Primetili smo da je priliv sredstava od taksi znatno manji - kaže Stojčić i dodaje da je značajno da su se sa predstavnicima Požarevca dogovorili da dođe do poravnanja i da se potraživanje „ispegla“ u narednih šest meseci.

U Vranju, kako smo čuli, nisu pratili kretanje novca od uplaćenih taksi, a to nisu činili ni u Požarevcu.

Vraćaju pare

Gradonačelnik Vranja napominje da će Požarevac novac vratiti Vranju i to u narednih šest meseci u dve rate od po 15 miliona dinara.

S druge strane, Uprava za trezor tvrdi da je greška samo do lokalnih samouprava, odnosno da je opština Vranje građanima umesto oznake „114“ za Vranje davala oznaku „080“ za Požarevac i da je čak i sama opština u svojim nalozima za uplatu pazara, koji je ostvarila na osnovu naplaćenih opštinskih taksi, unosila pogrešnu oznaku opštine.

- Svi nalozi za uplatu su formalno bili ispravni, tako da je Uprava za trezor na osnovu upisane oznake opštine usmeravala sredstva u budžet opštine Požarevac - objašnjavaju u Trezoru, dodajući da je za tačnost podataka na nalogu odgovoran samo nalogodavac. Iz Trezora poručuju da svakog meseca dostavljaju lokalnim samoupravama izveštaje o naplaćenim i raspoređenim prihodima na njihovoj teritoriji, iz kojih jednostavno mogu da kontrolišu naplatu svojih prihoda.

U Trezoru objašnjavaju da posle ove greške opština Vranje treba da podnese zahtev za povraćaj pogrešno uplaćenih sredstava opštini Požarevac, posle čega će Uprava za trezor preusmeriti sredstva u vranjanski budžet.

Kako tvrde u Trezoru, ovo je prvi put da se dogodio ovakav sistemski propust.

Niko nije kriv,to ima samo u Srbiji.Otkazi ,otkazi i ovako ima opstinskih djabalebarosa preko mere.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.