Vranje obeležilo Dan oslobođenja

Izvor: JUGpress.com, 07.Sep.2016, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje obeležilo Dan oslobođenja

VRANJE

Na svečanoj sednici povodom 7. septembra, Dana oslobođenja Vranja od fašizma u Drugom svetskom ratu, dodeljena su javna priznanja zaslužnim pojedincima.

O ovom važnom datumu iz naše istorije, na svečanosti je govorio predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

„Vođeni ljubavlju prema otadžbini i slobodi, naši preci su 1941. godine krenuli u borbu protiv neprijatelja. Nepokolebljivo hrabri, hodajući trnovitim stazama časti i ideala, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << naši borci proneli su slavu srpskog naroda od 1941-1945. godine. Taj surovi rat je iznedrio i važne društvene vrednosti među kojima je najznačajnija borba protiv fašizma”, rekao je Tričković.

On je dodao da je antifašističko opredeljenje naše dragoceno nasleđe i dužnost je da ga čuvamo i prenosimo na generacije posle nas.

“Iz vranjskog kraja u rat je otišlo preko 12.000 boraca. Vranjanci i ceo vranjski kraj su uvek na braniku otadžbine nesebično davali sebe. Danas se sećamo i klanjamo onima koji su dali svoje živote da bi generacije i generacije nas živele u slobodi”, rekao je Tričković.

Javno priznanje „7. septembar” u vidu diplome sa novčanim iznosom od 50.000 dinara pripalo je Dušanu Đorđeviću, za izuzetna dostignuća u književnom stvaralaštvu, novinarskom i humanitarnom radu. Ovogodišnji dobitnik Javnog priznanja je i Sreten Anđelković, dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, za podsticaj, afirmaciju i rezultate u ovoj humanoj delatnosti.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio Dušan Đorđević koji je izrazio nadu da će nagrada u svojoj suštini zauvek sačuvati  ideal antifašizma i  rada na sveopštem boljitku.

Svečanoj sednici su prisustvovali narodni poslanik Slaviša Bulatović,  predstavnici Pčinjskog okruga, Gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, Vojske Srbije, eparhije vranjske, direktori osnovnih i srednjih škola, javnih ustanova i preduzeća i druge brojne zvanice.

Potom je na komemorativnom skupu kod Spomenika revoluciji, govorio predsednik SUBNOR, Stojan Mladenović, koji je naglasio značaj narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

,,U borbi za oslobođenje Vranja, poginula su 954 borca i 660 nevinih žrtava. Dugo je kružila propaganda da su Vranjanci samo ušetali u oslobođeni grad, a zapravo su Bugari bežeći napustili Pčinjski okrug kada su partizani blokirali grad sa tri strane”, rekao je Mladenović.

Vence na Spomenik revoluciji položili su predstavnici grada i druge brojne delegacije.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.