Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2024, 19:56

Vranje obeležilo Dan državnosti

VRANJE

Kraj spomen bareljefa Voždu Karađorću u Vranju je danas obeležen 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije. Predsednica Skupštine grada Zorica Jović rekla je da nas za ovaj datum vezuju dva događaja, u različitim vremenskim intervalima, koji su odredili budućnost svih nas.

,,Vekovima ugnjetavan i ponižavan, srpski narod je početkom 19. veka bio spreman za konačnu borbu za oslobođenje i očuvanje svog nacionalnog bića. Neposredan povod za Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << srpski ustanak bila je Seča knezova, jedan od događaja koji je možda i nepravedno zapostavljen u našem istorijskom preispitivanju. Turske dahije pogubile su stotinu najuglednijih i najviđenijih Srba onoga vremena. Pogubljeni su ili zarobljeni kneževi, hajduci, sveštenici, ugledni građani i domaćini. Želeli su Turci da uguše svaki nagoveštaj ustanka u Srba, svaku želju za slobodom i nezavisnošću. Međutim, barjaci slobode vijorili su se Srbijom. Kako se pokazalo kasnije, bilo je to vreme prvih obrisa slobode, časti i junaštva posle pet vekova beznađa”, rekla je Jović.

Ona je dodala i da je na današnji dan usvojen je i proglašen jedan od najmodernijiih pravnih akata toga vremena, Sretenjski ustav.

 Vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima,  zamenik komandant 4. brigade Kopnene vojske pukovnik Siniša Nikolić sa saradnicima, narodni poslanik Goran Nikolić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik PU Vranje Saša Nedeljković sa saradnicima, načelnik centra BIA Vranje Miloš Ristić sa saradnicima, kao i predstavnici udruženja građana, boračkih organizacija i učenika.

Pomen stradalima služio je vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

U programu su nastupili glumac vranjskog teatra Marko Petričević i Hor vranjske Gimnazije. (kraj) DC/LJS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje,   Dan državnosti Srbije

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.