Vranje dobija legat profesorke i književnice Vere Cenić

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2022, 15:28

Vranje dobija legat profesorke i književnice Vere Cenić

Lična biblioteka i zbirka predmeta, dokumenata, časopisa i fotografija profesorke književnosti, književnice i teoretičarke Vere Cenić biće dostupna Vranjancima od subote, 26. novembra. Biblioteka “Bora Stanković” je na sređivanju dokumentacije radila prethodnih nekoliko meseci, a otvaranje legata planirano je u 12 sati.

Legat sačinjen od oko 1.000 knjiga, časopisa, slika, rukopisa, fotografija i nameštaja vranjskoj Biblioteci predao je Nebojša Mitić, naslednik >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zaostavštine porodice Cenić, sa ciljem da se očuva, zaštiti i bude dostupan, a nakon obrade javnosti će biti predstavljen na dan rođenja Cenićeve.

Vera Cenić prva je žena doktor nauka iz Vranja, a svoj radni vek provela je u prosveti kao profesor jezika i književnosti u Učiteljskoj školi i na Pedagoškoj akademiji “Ivo Andrić” u Vranju, preteči današanjeg Pedagoškog fakulteta.

Bila je i prvi kustos - pedagog Muzej-kuće Bore Stankovića u Vranju. Jedna je od osnivača Književne zajednice “Borisav Stanković” i idejnih pokretača “Borine nedelje”.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima i gradskog priznanja “31. januar” za doprinos u književnosti, Povelje “Borisav Stanković” za doprinos srpskoj književnosti i negovanje dela Borisava Stankovića i Povelje Pedagoškog fakulteta u Vranju za izuzetan doprinos u obrazovanju i kulturi.

Napisala je Vodič kroz muzej kuću Borisava Stankovića, književnu studiju Ogledi o Borisavu Stankoviću, knjige o golgotičkom iskustvu: Konjec filma i Ista priča.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Legat Vere Cenić pred vranjskom javnošću od subote 23. novembara

Izvor: OkRadio.rs, 23.Nov.2022, 13:50

Javna biblioteka ,,Bora Stanković’' Vranje otvoriće za javnost u svojim prostorijama legat Vere Cenić, profesorke književnosti, književne teoretičarke i književnice iz Vranja u subotu, 26. novembra, u 12 sati. Rođena Vranjanka profesorka Vera Cenić magistrirala je i doktorirala na Filološkom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.