Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2019, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: “Usprotivimo se silovanju”

VRANJE

Svetsku Kampanju “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” tim SOS telefona Vranje i SOS Kutka za Devojke, započeo je danas, 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znaku globalne kampanje Ujedinjenih nacija  za zaštitu devojčica – Narandžasta kampanja, koja ove godine nosi poruku – “Usprotivimo se silovanju”.

Tim povodom izdato je saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za javnost koje prenosimo u celini.

“U Vranju smo organizovale narandžastu konferenciju za novinare koju smo posvetile devojkama – “Narandžasta Čajanka za novinare, sa devojkama SOS kutka za devojke Vranje“.

Ovo je bila prilika da na poziv Tima SOS Kutka za Devojke, novinari budu učesnici edukativno informativne radionice. Pred kamerama, kroz igrice “Vampiri” i “Teret nasilja-razlozi ćutanja o nasilju?” dovojke su demonstrirale kako se žrtva oseća u nasilnom partenerskom odnosu.

“Vampir“ je edukativno psihološka igrica, gde su novinari imali priliku da na trenutak budu u ulozi žrtve. Na dežurno pitanje zašto devojka ili žena ne napusti nasilnika i nasilnu vezu, koji su razlozi ćutanja svih koje žive u nasilju, interaktivno sa novinarima smo razotkrili stereotipe i tražili odgovore igricom “Teret nasilja”. Novinarkama i novinarima smo podelili letke gde su izlistane vrste seksualnog, psihičkog nasilja nad devojkama i ženama.

Zajedno sa novinarkama i novinarima hoćemo da podstaknemo javnost da razmišljaju o mnogim devojkama koje možda u ovom trenutku žive u nasilju. To može da bude moja drugarica, vaša kćerka, majka, sestra… Hoćemo da skrenemo pažnju novinarima i svima koliko je važna zajednička borba protiv seksualnog, psihičkog i svih vidova nasilja nad devojkama i ženama. Važno je da i o ovim osetljivim pitanjima za život svake devojke, novinari izveštavaju pažljivo i profesionalno uz poštovanje zaštite identiteta devojaka. Jer, bez obzira gde se dešava, nasilje nije privatna stvar, to je problem našeg društva.

Seksualno nasilje kao jedan od ozbiljnih problema prisutan je već duže vreme u našem društvu. Slučajevi koji su uznemirili javnost i našu okolinu: devojčica  kojoj je stariji muškarac slao neprikladne video snimke i fotografije neprimerenog sadržaja; devojčica čiju ljubav je zloupotrebio bivši dečko i delio okolini njene fotografije; žena, koja je doživela seksualno uznemiravanje od strane nadređenog lica, upozoravaju sve nas da ne smemo tolerisati ovakvo ponašanje i nasilje nad devojkama i ženama”, navodi se u saopštenju SOS telefona Vranje i SOS Kutka za Devojke.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Kampanja 16 dana aktivizma: Nasilje NEMA MERU

Izvor: OkRadio.rs, 25.Nov.2019

SOS telefon Vranje uključio se u globalnu kampanju "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad zenama", akcijom u Osnovnoj školi "Radoje Domanović" u Vranju. Aktivistkinje SOS telefona su učenicama i učenicima ove škole govorili o akcijama borbe protiv nasilja nad ženama i kroz interaktivnu igricu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.