Vranje: Šiptar osumnjičen za ubistvo policajca - pušten uz jemstvo od 20.000 evra (video)

Izvor: KMnovine.com, 22.Sep.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: Šiptar osumnjičen za ubistvo policajca - pušten uz jemstvo od 20.000 evra (video)

Sud u Vranju, uz saglasnost tužilaštva, ukinuo pritvor Ademu Azemiju, okrivljenom za ubistvo Gorana Đorđevića, pripadnika interventne jedinice.
 ...


 Adem Azemi iz Bujanovca, osumnjičen za ubistvo policajca Gorana Đorđevića kod Velikog Trnovca, posle samo sedam dana u pritvoru pušten je, uz saglasnost tužilaštva u Vranju, da se brani sa slobode uz jemstvo od 20.000 evra, saznaje „Politika”.
  >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<
Zločin se dogodio 21. oktobra prošle godine, kada je Đorđević namerno pregažen automobilom, dok Azemi, posle šest meseci bekstva i sedam dana u pritvoru, na slobodi čeka ishod istrage.
Sve ovo dogodilo se još u aprilu, ali javnosti do sada nije saopšten identitet osumnjičenog, kao ni to da je uhapšen, pa pušten. Pored Azemija, još dvojica osumnjičenih za umešanost u ubistvo Đorđevića, Behar Destani i Samet Arifi, brane se sa slobode.



„Azemi je uhapšen 16. aprila zbog ubistva. Na predlog Višeg tužilaštva u Vranju određen mu je pritvor do 30 dana. Odbrana okrivljenog ponudila je 22. aprila jemstvo od 20.000 evra za ukidanje pritvora, s čim se tužilaštvo saglasilo. Na osnovu toga, Viši sud ukinuo mu je pritvor 23. aprila”, kaže za naš list Dragan Stefanović, vršilac funkcije predsednika Višeg suda uz Vranju.



Neuobičajeno je da se tužilaštvo saglasi i sud odobri odbranu sa slobode okrivljenima za ubistvo, posebno u fazi istrage. Jer, i posle 11 meseci od ovog zločina, istraga još traje.



Prema zakonu, okrivljeni može biti pušten da se brani sa slobode uz polaganje jemstva samo u slučajevima kada mu je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva. Ukoliko postoje drugi zakonski razlozi, kao što su mogućnost uticanja na svedoke, uznemirenje javnosti zbog težine krivičnog dela ili opasnost od ponavljanja dela, jemstvo ne može da bude prihvaćeno.



Ni u tužilaštvu ni u sudu nismo dobili odgovore na pitanja na osnovu čega se tužilaštvo saglasilo sa predlogom da se osumnjičenom za ubistvo policajca, posle šest meseci bekstva i sedam dana u pritvoru, omogući da se brani sa slobode uz jemstvo.



Ipak, Azemi je pušten na slobodu, kako se kasnije ispostavilo, u trenutku kada je istraga još bila daleko od okončanja.



„Viši sud u Vranju je na predlog okrivljenog i njegovog branioca, meru pritvora zamenio drugom merom predviđenom Zakonikom o krivičnom postupku. Sud je prihvatio ponuđeno jemstvo i, uz obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja suda neće napuštati boravište, pustio ga na slobodu. Predmet je još u fazi istrage, i u toku je veštačenje”, rekla nam je Snežana Stamenković, vršilac funkcije višeg javnog tužioca u Vranju, dodajući da bi se „pružanjem drugih informacija mogao ugroziti postupak dalje istrage”.




   
Ubijeni policajac G. Đorđević    
Kako saznajemo od sudije Stefanovića, u istrazi ubistva policajca Đorđevića, 23. oktobra prošle godine pritvoren je Rešat Bajrami iz Velikog Trnovca, zbog pomoći počiniocu krivičnog dela. Bajrami je preminuo od infarkta 21. novembra u vranjanskom zatvoru. Na predlog Višeg tužilaštva, 25. oktobra prošle godine, određen je pritvor Beharu Destaniju iz Velikog Trnovca, zbog ubistva, ali je Destani tada bio u bekstvu.



Trećeokrivljenom Sametu Arifiju, koji se dobrovoljno odazvao pozivu javnog tužioca, određen je pritvor 23. oktobra 2013. godine, zbog pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Njemu je uz saglasnost Višeg javnog tužilaštva u Vranju, pritvor ukinut i zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. Na predlog Arifijevog branioca i uz saglasnost tužilaštva u Vranju, sud je prihvatio jemstvo od 7.000 evra, pa mu je 30. aprila 2014. godine ukinuo kućni pritvor.



Podsećamo, pripadnik interventne policijske jedinice iz Bujanovca Goran Đorđević (44) teško je povređen 21. oktobra prošle godine, kada ga je na ulazu u selo Veliki Trnovac namerno udario vozač automobila marke „audi”, švajcarske registracije, koji nije hteo da se zaustavi na njegov znak. Đorđević je preminuo dva dana kasnije na niškoj neurohirurškoj klinici.



-----------------------------------------------------------------------------------------

Škulić: Zakon nalaže sudu da bude obazriv u proceni

Jemstvo je zamena  za pritvor koji je određen po dva zakonska osnova – opasnost od bekstva ili kada je reč o teškom krivičnom delu za koje je zaprećena zatvorska kazna veća od 10 godina i kada je zbog načina izvršenja došlo do uznemirenja javnosti. Međutim, kako objašnjava Milan Škulić, profesor krivičnog procesnog prava, jemstvo se može prihvatiti čak i u slučajevima najtežih krivičnih dela.



Ova mogućnost je, objašnjava profesor Škulić, u Zakoniku o krivičnom postupku veoma sporna, jer nije jasno kako je došlo do uznemirenja javnosti i kako bi to uznemirenje prestalo prihvatanjem jemstva.



„Zakon sudu nalaže da bude naročito obazriv kod ocenjivanja predloga za prihvatanje jemstva i da uzima u obzir stepen rizika od bekstva i težinu krivičnog dela. Što je teže delo, veći je i rizik od bekstva, ali je to prepušteno slobodnoj oceni suda. Sud je po pravilu vrlo obazriv, naročito ako je neko dugo bio u bekstvu”, kaže profesor Škulić, dodajući da ipak ne treba sumnjati u odluku suda jer nisu poznati svi podaci iz predmeta.




Tekst: Dorotea Čarnić
Vožd in.rs


Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.