Vranje: SOS telefon za žene žrtve nasilja

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: SOS telefon za žene žrtve nasilja

Od početka godine SOS telefon za žene žrtve nasilja u Vranju registrovao je 800 poziva i pružio oko 2000 usluga. Aktivistkinje te mreže dostavile su predlog gradu da se njihova usluga finansira iz gradskog budžeta.
 
Zumreta Ćumi i sama je bila žrtva nasilja u porodici. Potražila je tada pomoć i savet kako da pronađe izlaz iz teške situacije, kako da nastavi da viđa decu. Sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ona sa druge strane žice, sluša i razgovara sa ženama kojima je pomoć potrebna.
 
"Sad stvarno živim normalno i fino, samo zahvaljujući SOS telefonu. Pomogao mi je razgovor, saveti, imala sam veliku podršku od njih, uputili su me gde da se obratim za sve informacije koje sam tražila", kaže Zumreta Ćumi, SOS telefon.
Na psihosocijalnu i pravnu pomoć mogu da računaju žene, žrtve nasilja. Da povrate samopouzdanje, samostalno donose odluke, kako da pokrenu postupak pred Sudom, Tužilaštvom, podnesu parnične ili krivične prijave, napišu dopise, pripreme se za ročišta.
"Na žalost, ja moram da kažem da je dug put dok žena konačno ne izađe iz nasilja,u proseku negde od 8 do 11 puta se žena vraća u taj krug nasilja, različiti su razlozi za to, da li je ucena od strane nasilnika, da li su pritisci koje ona trpi" kaže Miroslava Despotović, SOS telefon.
Podneli su zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja za dobijanje licence. U Srbiji šest SOS telefona ima licencu.
"Naročito sa dobijanjem licence čime ulazimo u sistem socijalne zaštite Republike Srbije posebno važno pitanje je paralelo finansiranje SOS telefona iz lokalnog budžeta, iz lokalne sredine", kaže Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava.
U sklopu javne rasprave o budžetu dostavili su predlog da SOS telefon bude lokalna socijalna usluga finansirana iz budžeta. SOS telefon u Vranju postoji 16 godina, finansiraju se projektno. Rade 24 sata svakodnevno, a od početka godine primili su 800 poziva i pružili 2000 pravnih i psihosocijalnih usluga.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.