Izvor: B92, 06.Nov.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: Restrikcije struje

Novi Sad -- Sasvim je izvesno da će izveštaj koji će glavni haški tužilac Serž Bramerc podneti SB-u biti najpozitivniji do sada, kaže Rasim Ljajić za novosadski "Dnevnik".

"Činjenica da Serž Bramerc uopšte ne dovodi u pitanje ono što mi radimo u potragama za haškim optuženicima govori o visokom stepenu poverenja koje se stvorilo u odnosima između nas i Tribunala", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ponovio je tokom proteklih razgovora u Beogradu s najvišim srpskim zvaničnicima da veruje da su Ratko Mladić i Goran Hadžić u Srbiji, ali to nije i tvrdio", otkrio je u razgovoru za list Ljajić.

On je dodao da je Bramercu prezentovano sve što Srbija čini.

"Bramerc ne samo da ne sumnja u našu političku volju, već nema nikakve ni profesionalne zamerke na ono što se u operativnom smislu radi. Uz to, ostvarena je puna saradnja s Tribunalom vezano za svedoke, dostavu dokumentacije, pristup arhivama", kazao je on.

"Dakle, treba otvoreno reći da se naš problem ne zove Serž Bramerc, već Holandija i holandski stav", rekao je on.

Ljajić je u vezi sa skorom posetom holandskog šefa diplomatije Maksima Ferhagena Beogradu rekao da članovi Akcionog tima Vlade za hapšenje preostalih haških begunaca verovatno s njim neće razgovarati, "iz prostog razloga što ni Holanđani ne žele da svode odnose dveju država samo na problem Tribunala i nepoverenja koje imaju kada je u pitanju naša saradnja s tim sudom".

On pretpostavlja da će tokom Ferhagenovih razgovora s ministrom Vukom Jeremićem i predsednikom Borisom Tadićem biti reči o ukupnim bilateralnim odnosima između Holandije i Srbije, gde će saradnja s Hagom biti samo jedna od tema.

"Inače, ja i dalje tvrdim da ćemo mi pre uhapsiti Mladića nego što će holandska država promeniti svoj stav, posebno zbog činjenice da ulaze u izbornu godinu i da je ovo poslednja tema s kojom bi želeli da rizikuju na unutrašnjepolitičkom planu", zaključio je Ljajić.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.