Vranje : Povećan broj obolelih od malignih bolesti

Izvor: JUGpress.com, 07.Sep.2016, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje : Povećan broj obolelih od malignih bolesti

VRANJE

Do najnovijih podataka o broju obolelih i umrlih u Vranju i Pčinjskom okrugu teško je doći s obzirom da se oni ažuriraju sa zakašnjenjem od dve godine, zbog prikupljanja podataka iz svih službi, kažu u Zavodu za javno zdravlje.

U 2006. godini zabeležen je  porast obolelih od malignih bolesti. Tada su registrovana 743 pacijenta, a sedam godina kasnije zabeleženo je 520 novih slučajeva obolelih od kancera. Najveći porast u tom periodu beleži se kod malignih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << tumora pluća i organa za varenje za oko 24 odsto.

„Statistika je neumoljiva, a stepen preživljavanja zavisi od stadijuma bolesti u kojem se započne lečenje“, kaže načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju u Vranju, dr Kosta Zdravković.

Na osnovu podataka iz baze umrlih, koju vodi Zavod za javno zdravlje Vranje, od malignih tumora je u 2006. umrlo 367 osoba, a u 2014. godini 405.

Na Onkološkom odeljenju u Vranju trenutno ima 452 kartona pacijenata obolelih od raka pluća od kojih je aktivno 180, što znači da su umrle 272 osobe.

Kod gastroenteroloških pacijenata beleži se najveća smrtnost. Za nešto više od šest godina umrla je 231 osoba.

U istom periodu registrovane su 822 žene obolele od raka dojke od kojih je 139 preminulo.

Na osnovu poslednjih podataka registra za Pčinjski okrug ovog odeljenja u 2015. godini od karcinoma debelog creva obolelo je 59 osoba, a od karcinoma pluća 65.

Primera radi, u 2010. godini broj obolelih od ovog kancera bio je 18, što znači da se broj povećao tri puta.

Dr Zdravković kaže da ovi podaci nisu u potpunosti tačni, jer se veliki broj pacijenata leči na privatnim klinikama u zemlji i inostranstvu, tako da se nikad ne pojave na Odeljenje onkologije u Vranju.

„Srbija je na začelju u Evropi po broju obolelih od malignih bolesti, ali je prva po smrtnosti.  Razlog je kasno otkrivanje kancera kada je lečenje, a potom i izlečenje nemoguće“, kaže dr Zdravković.

Od raka pluća i organa za varenje najčešće obolevaju  muškarci, dok je kod žena i dalje najzastupljeni rak dojke, dok je rak pluća na drugom mestu.

Dnevna onkološka bolnica, koja u Vranju radi šest i po godina, pokriva područje celog Pčinjskog okruga. Do sada je urađeno oko 41.450 specijalističkih i 12.800 konzilijarnih pregleda i primljeno oko 16.800 hemioterapijskih tretmana, kaže načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju Vranje, dr Zdravković.

 

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.