Albanci žele srpske pasoše

Izvor: RTS, 24.Jan.2011, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci žele srpske pasoše

Među građanima sa Kosova vlada veliko interesovanje za dobijanje ličnih dokumenata Srbije. Gradskoj upravi u Vranju, iz četiri opštine Kosovskog pomoravlja, dnevno stigne 150 zahteva za dokumenta Srbije.

"Gradskoj upravi u Vranju, gde su od 1999. godine prebačene matične knjige četiri opštine Kosovskog pomoravlja, dnevno se obrati oko 150 građana sa Kosova, većinom Albanaca, zainteresovanih za dobijanje ličnih dokumenata Srbije", izjavio je načelnik gradske uprave Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ljubić.

"Dnevno iz ovih opština dobijamo i do 150 zahteva i to ne samo od Srba i Roma nego velikom većinom od Albanaca koji su zainteresovani da imaju srpska dokumenta, lične karte i pasoše za koje potrebnu dokumentaciju dobijaju kod nas, a zahtev podnose u Beogradu", rekao je Ljubić.

Nebojša Ljubić je rekao da žitelji opština Gnjilane, Novo Brdo, Vitina i Kosovska Kamenica najčešće podnose zahteve za izvode iz matične knjige rođenih, venčanih i potvrde o prebivalištu i državljanstvu da bi mogli da dođu do ličnih dokumenata i pasoša.

Načelnik gradske uprave Vranja dodao je da za lične dokumente imaju pravo da konkurišu oni građani iz ove četiri opštine koji su rođeni do 1999. godine, mada je moguć i upis onih koji su rođeni kasnije, uz naknadni upis i dokumentaciju UNMIK-a.

Ljubić je naglasio da su usled velikog interesovanja za srpske dokumente gradske vlasti Vranja u saradnji sa UNHCR-om izvršile kompjuterizaciju matičnih knjiga iz četiri opštine i pritom ubacile 1.2 miliona dokumenata u elektronsku bazu podataka.

"Sada se izvod iz matične knjige, potvrde o državljanstvu, prebivalištu, dobijaju u istom danu", rekao je načelnik gradske uprave Vranja.

Prema Ljubićevim rečima, gradske vlasti su zbog velikog interesovanja formirale uslužni centar u zgradi u Nemanjinoj ulici u Vranju, u kojoj se nalazi i Policijska uprava Gnjilana, što ubrzava proces dobijanja dokumenata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci masovno uzimaju srpska dokumenta

Izvor: Cafe.ba, 24.Jan.2011

Gradskoj upravi u Vranju dnevno se obrati oko 150 građana sa Kosova, većinom Albanaca, zainteresovanih za dobijanje ličnih dokumenata Srbije.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.