Vranjanci slave 78 godina slobode

Izvor: JužneVesti.com, 07.Sep.2022, 16:04

Vranjanci slave 78 godina slobode

Po tradiciji, Vranjanci svakog 7. septembra već 78 godina slave slobodu za koju su se izborili u Drugom svetskom ratu, a koju je svojim životima platilo oko 1.000 boraca iz vranjskog kraja. U znak poštovanja prema oslobodiocima, već skoro četiri decenije, na današnji dan se venci i cveće ostavljaju na Spomenik revolucije kod Pedagaškog fakulteta koji kroz ženu sa detetom u naručju i ratnikom, koji jašu na konjima i sam simbolizuje slobodu.

Iako skromno, u Vranju se svake >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << godine svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca obeleži 7. septembar - dan kada je Narodnooslobodilačka vojska 1944. godine ušla u grad posle skoro četiri godine okupacije bugarskih fašista.

I danas je tradicionalno na platou kod Pedagoškog fakulteta organizovan skup na kome su o istorijskim činjenicama i onima koji nisu dočekali slobodu govorili gradski zvaničnici i predstavnci SUBNOR-a.

Nikada ne smemo da zaboravimo naše potomke i njihovu borbu za slobodu. Naša je dužnost da ih se sećamo, da ih pominjemo i da na mlade generacije prenosimo slobodarsku tradiciju, jer ko ne poštuje prošlost, ne može da se nada svetloj budućnosti - rekao je general Zoran Lubura.

Spomenik revolucije, gde su gradski zvaničnici položili cveće, otkriven je na 41. godišnjicu oslobođenja Vranja od fašista.

Delo je jugoslovenskog vajara Ante Gržetića i predstavlja dete u naručju majke i ratnika, koji na konjima, uzdignute glave jašu napred u novi svet.

Nakon polaganja venaca, opelo poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske, a u programu povodom Dana oslobođenja učestvovali su i hor Muzičke škole “Stevan Mokranjac”, solisti Nađa Jančić i Velina Stamenković, kao i učenici Gimnazije “Bora Stanković”.

Prema dostupnim podacima, iz Vranja i okoline je u borbama učestvovalo oko 12.000 boraca, a poginulo 956 njih.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.