Vranjanci prizivaju investitore

Izvor: Politika, 26.Apr.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjanci prizivaju investitore

Dok lokalna samouprava nudi povoljne uslove za ulagače, istovremeno poziva državu da grad uvrsti u razvijene opštine

Vranje Iz sumorne privredne slike Pčinjskog okruga, gde svaki peti građanin nema posao, a na mnoge nekada velike fabrike tranzicija je stavila katanac, donekle odudara Vranje. U administrativnom centru ovog dela Srbije postoje primeri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uspešno privatizovanih preduzeća, mali biznis se budi, a lokalna samouprava nastoji da privuče investitore, posebno u turizam koji bi mogao da bude glavni adut ovog mesta. U tome će, kako veruju opštinski čelnici, potpuno uspeti kada se izgradi Koridor 10 kao i gasovod. Do tada, u Vranju mole državu da poveća stimulacije za upošljavanje novih radnika.

Grad sa svetlom industrijskom tradicijom, u kojem se cigarete prave 130 godina, prema rečima Budimira Mihajlovića, načelnika Pčinjskog okruga, suočava se s posledicama privatizacije. Vranje, koje je posle izraslo u značajan centar fabrike obuće, tekstila i nameštaja, posle svojinske transformacije zadesilo je posrtanje nekadašnjih giganata.

– Industrija obuće „Koštana” je nestala u privatizaciji, a „Jumko”, koji je nekad upošljavao 12.000 radnika, ima samo 1.800 zaposlenih – navodi Mihajlović.

U nesrazmeri sa ovim navodima, „Alfa plam” je u privatnom vlasništvu postao značajan izvoznik, dok nekadašnja „Duvanska industrija Vranje” – danas „Britiš ameriken tobako” – takođe uspešno posluje. Bilans donekle popravljaju i pojedini uspešni mali privrednici, tako da je u gradu koji broji oko 90.000 stanovnika prosečna neto zarada Vranjanaca 290 evra.

Interes Vranja, kako kaže Miroljub Stojčić, gradonačelnik, jeste da se iskoriste turistički potencijali poput Vranjske banje, kojoj je nedavno vraćen status opštine i lečilišta, kao i planine Besna Kobila.

– Ulagačima koji otvore nova radna mesta, lokalna samouprava nudi privremeno oslobađanje od brojnih gradskih taksi. Postoje i lokacije spremne za investicije. Treba reći i da je dosadašnji privredni bilans doprineo da NALED prošle godine proglasi Vranje opštinom sa povoljnim poslovnim okruženjem. Kada je reč o infrastrukturnim projektima, skorom izgradnjom brane „Prvonek” za narednih sto godina biće rešen problem vodosnabdevanja grada – objašnjava Stojčić.

Da je situacija ipak daleko od idealne, svedoči Igor Andonov, Stojčićev zamenik. On kaže da uprkos povoljnim uslovima koje grad nudi investitorima, država treba da pomogne tako što će Vranje da uvrsti u područja od posebnog interesa za Srbiju.

Opština se već obraćala prošle godine vladi Srbije sa molbom da se izmeni Uredba o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, po kojoj Vranje za svakog novozaposlenog može da dobije državnu subvenciju od 2.000 do 5.000 evra. Lokalna samouprava traži da grad bude uvršten u područja od posebnog privrednog značaja i samim tim da bude premiran u skladu sa takvim statusom.

– Sve dok ne budemo izjednačeni s razvijenim opštinama po subvencijama, naša privredna trka sa njima nalikovaće trci na kojoj protivnik startuje sa prednošću od sto metara, a dozvoljeno mu je da popije deset tableta dopinga, dok nama koji smo od početka u zaostatku, daju jednu-dve pilule – objašnjava Andonov.

D. Bukvić

objavljeno: 27.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.