Volonterski kamp Crvenog krsta u školi kod Vladičinog Hana

Izvor: RTS, 15.Avg.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volonterski kamp Crvenog krsta u školi kod Vladičinog Hana

U školi u Beliševu kod Vladičinog Hana organizovan je volonterski kamp Crvenog krsta na kome učestvuje stotinu volontera Omladinske terenske jedinice "Dr Justin Popović" iz Vranja i Crvenog krsta iz Bujanovca kao i edukatori.
Druže se i edukuju, znanja iz prve pomoći stariji volonteri prenose mlađima. Uče ih da u slučaju nezgoda pomognu sebi i drugima.

"Što se tiče saobraćajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nezgoda, da ukažu pomoć drugaru u školi ako se desi neki napad, astmatični napad, epi napad", kaže Stefan Savić, kapiten Omladinske ekipe prve pomoći.
A da bi sanirali povrede mora i da ih prikažu. Grupa volonterki zadužena je za šminkanje.
"Najteža povreda nam je amputacija prsta, zato što moramo da napravimo taj deo prsta koji je otpao i potrebno je dosta vremena i dosta mase", kaže Sanja Mileva, omladinska ekipa CK u Vranju.
Organizovane su i tribine, predavanja o trgovini ljudima, bolestima zavisnosti. Edukatori, promovišu humane vrednosti.
"Ima za cilj rešavanje sukoba među mlađom decom, tj. nenasilno rešavanje problema", kaže Tašana Milenković, volonter edukator.
"Što su deca shvatila da mogu i bez interneta, mobilnih telefona, kafića, bez kafana, da mogu da se druže", kaže dr Mladen Kostić, predsednik Omladinske terenske jedinice "dr Justin Popović".
Stotinu volontera je u kampu, prvi put među njima su i aktivisti iz Crvenog krsta u Bujanovcu.
"Radimo prvu pomoć, tako da ćemo i mi u Crvenom krstu u Bujanovcu da osnujemo tim za prvu pomoć ove godine", kaže Nikolija Petrušijević, volonter iz CK u Bujanovcu.
"Učimo da preživljavamo na razne načine, kao što se na primer kupamo lončićima, sami kuvamo", kaže Anastasija Ristić, volonter Crvenog Krsta u Bujanovcu.
Vremena ima i za slobodne aktivnosti i zabavu, ali i za obavljanje brojnih zadataka. U letnjoj kuhinji svakodnevno pripremaju obroke.
"Imamo kuvana jela svakodnevno, evo danas je na meniju pasulj, inače imali smo i gulaš", kaže  Nikola Stojanović, Omladinske terenske jedinice "Dr Justin Popović".
Kroz Omladinski volonterski kamp u Beliševu i drugim mestima u okolini Vranja, za trinaest godina, prošlo je oko hiljadu volontera.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Završen kamp Crvenog krsta “Beliševo 2017”

Izvor: BujanovackiGlas.info, 16.Avg.2017, 14:59

U kampu je, u organizaciji vranjskog Crvenog krsta, od 8. do 16. avgusta, boravilo devedeset četvoro volontera iz Vranja i osmoro iz BujanovcaBUJANOVAC, VRANJE, 16. avgust 2017. (foto:fb) –  Volonteri Crvenog krsta  Bujanovac i Vranje danas u završili boravak u Letnjem omladinskom kampu VK Vranje...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.