Vojska pomaže albanskom selu

Izvor: Press, 01.Sep.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska pomaže albanskom selu

Pripadnici Vojske Srbije posetili selo Muhovac, bolesne meštane pregledao vojni lekar. Meštani ogorčeni zato što su ih svi, osim Vojske, zaboravili
Pripadnici Vojske Srbije juče su posetili Muhovac, čisto albansko selo u opštini Bujanovac u Kopnenoj zoni bezbednosti, i onima koji za tim imaju potrebe pružili medicinsku pomoć. Poseta je deo plana Vojske Srbije za bolje povezivanje sa lokalnim stanovništvom kako bi se smanjile tenzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Kopnenoj zoni bezbednosti. Poseta Muhovcu druga je poseta ove godine pripadnika Četvrte brigade Garnizona Vranje.
Zajedno sa pripadnicima vojske i dopisnica Pressa je posetila Muhovac, udaljen dvadesetak kilometara od Vranja i nešto manje od Bujanovca. Selo se nalazi u nepristupačnom brdsko-planinskom podneblju, bez puta je i skoro zaboravljeno od svih. Meštanima je juče puno značilo što im se pružila prilika da ih pregleda vojni lekar jer je za većinu to jedini način da dobiju lekarsku pomoć.
Ideju komandanta Četvrte brigade pukovnika Milosava Simovića i potpukovnika Igora Avdića i Igora Šćepanovića iz Kancelarije za civilno-vojnu saradnju da medicinske ekipe povremeno obilaze meštane udaljenih sela u Kopnenoj zoni bezbednosti, obave lekarske preglede i daju neophodne lekove, podržali su i predsednici opština Preševo i Bujanovac.
Nepoverenje na početku
Juče se u Muhovcu za pregled javilo tridesetak pacijenata, uglavnom zbog hroničnih bolesti. Vojni lekar kapetan Ivica Arsić pregledao ih je koristeći usluge prevodioca.

- Kad smo kretali sa ovim akcijama, vladali su nepoverenje i strah, ali sada to ide lakše. U ovakvim udaljenim selima, po pravilu siromašnim, za ljude je odlazak lekaru luksuz, pa se susrećem sa brojnim slučajevima koji osim rutinske kontrole zavređuju više pažnje. Tako je juče majka dovela dete koje ima 18 meseci, a ne može da hoda. Pitao sam ih šta o tome misli njihov pedijatar, rekli su mi da oni dete nisu nikada vodili kod lekara, jer za tako nešto nemaju para - priča dr Arsić.
Potpukovnik Goran Stanković priseća se slučaja od pre godinu i po dana, kada je petnaestogodišnji dečak Jeton Malići iz Preševa pomagao ocu u šumi u seči drva i motornom testerom povredio nogu. Otac Skender u panici je doveo dečaka u vojnu bazu „Cvore". Prvu pomoć povređenom pružio je kapetan prve klase Jovica Bosanac, koji je naredio da se dečak sanitetskim vojnim vozilom preveze do Preševa. Posle izvesnog vremena, Jetonov otac doveo je u bazu sina i doneo pite, kolače i sokove za vojnike i starešine.

Sabedini Sabuš, učitelj u penziji, smatra da je dobro što vojni lekari povremeno svrate da ih pregledaju i donesu lekove.
Vape za putem
- Eto, vojska je tu i za neke dobre stvari, ovde živi siromašan narod, koji nema para za osnovne stvari. Meštani uglavnom žive od poljoprivrede ili čuvaju stoku, a mladi odlaze čim završe osnovnu školi, neki u Bujanovac, neki u Gnjilane, a neki odu iz zemlje - kaže Sabuš.
Predsednik mesne zajednice Ramiz Rašiti kaže da im je jedan od većih problema što nemaju uređen put pa su odsečeni od civilizacije.

- Obraćali smo se opštini Bujanovac, ali oni kažu da se obratimo državi, pošto ovo spada u kategoriju regionalnog, a ne lokalnog puta. Osim vojske niko ne zalazi u naše krajeve i niko ne pita kako nam je. Zašto nam država ne pomogne? - kaže Rašiti.
Selo broji 80 domaćinstava, osnovnu školu pohađa 90 đaka. Ima i poštu i prodavnicu koja se po potrebi pretvara u kafanu sa izborom pića koji predstavlja staru Jugoslaviju u malom. Cene su u evrima, ali može se platiti i u dinarima i švajcarskim francima!!! Za one koji nisu ljubitelji alkohola vlasnik prodavnice" ispod tezge" čuva aparat za espreso.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska pomaže meštanima Muhovca

Izvor: RTS, 01.Sep.2010

Vojska Srbije, pored redovnih obaveza, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom pomaže stanovnicima. Tako je meštanima sela Muhovac kod Bujanovca uručena pomoć u lekovima. ..Obezbeđenje rejona uz administratvnu liniju sa Kosovom i Metohijom povereni su vojnicima četvrte brigade Vojske Srbije...Pored...

Nastavak na RTS...

Vojni lekari pomažu stanovništvu na jugu Srbije

Izvor: Danas, 01.Sep.2010

Pripadnici Vojske Srbije, u okviru civilno-vojne saradnje, posetili su selo Muhovac, u opštini Bujanovac i meštanima pružili medicinsku pomoć, saopštila je juče Vojska Srbije. Poseta selu Muhovac, naseljenom Albancima, udaljenom dvadesetak kilometara od Vranja i nešto manje od Bujanovca, mnogo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.