Voda kod Vranja nije radioaktivna, a broj obolelih se duplirao

Izvor: Blic, Beta, 24.Dec.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda kod Vranja nije radioaktivna, a broj obolelih se duplirao

Voda u okolini Vranja nije radioaktivna, utvrdili su stručnjaci instituta "Dragomir Krajović". Na zahtev vranjskog Zavoda za javno zadravlje ispitana su 32 uzorka vode sa Pljačkovice, brda iznad Vranja koje je 1999. godine bombardovano mecima sa osiromašenim uranijumom.

Nuklearni fizičar Zavoda Miroslav Simić izjavio je da se uzorci vode sa Pljačkovice i okoline Vranja od 1999. godine redovno testiraju, ne samo na bakteriološko-hemijsku već i na radioaktivnu ispravnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da do sada nikada nisu otkriveni tragovi radioaktivnosti ni u jednom uzorku vode.

"Za sada možemo da potvrdimo da osiromašenog uranijuma nema u vazduhu ni u zemlji na teritoriji Pljačkovice, kao ni u vodi, ali ne znamo gde ga ima niti to možemo saznati sve dok se ne utvrdi istina o broju bačenih projektila sa osiromašenim uranijumom", ukazao je Simić.

Prema njegovim rečima, ekipe Zavoda su 1999. godine, odmah nakon bombardovanja, zajedno sa pripadnicima 78. Motorizovane brigade tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, sa pet lokacija na jugu Srbije golim rukama uklonili 72 vidljivih projektila sa osiromašenim uranijumom.

Simić je istakao da je za zdravlje ljudi najveća opasnost ukoliko je makar i jedan metak sa osiromašenim uranijumom završio u izvoru vode, jer u tom slučaju osiromašeni uranijum ulazi u lanac ishrane.

"Iz tog razloga bi trebalo mnogo ozbiljnije pratiti uzorke hrane i vode sa potencijalno kontaminiranog područja, a naročito meda", rekao je Simić.

Iako prisustvo osiromašenog uranijuma do sada nije potvrđeno ni u jednom uzorku hrane ili vode koja je ispitivana sa područja juga Srbije, prema podacima vranjskog Zavoda za javno zdravlje od 2000. do 2007. godine je udvostručen broj slučajeva malignih oboljenja na teritoriji Vranja. Zbog očiglednog povećanja broja obolelih od različitih vrsta kancera, grad Vranje je krajem 2009. godine formirao Radnu grupu za praćenje radijacije.

Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Eržike Antić, koja je i član te radne grupe, u porastu su broj obolelih od zloćudnih tumora organa za disanje, organa za varenje i ženskih polnih organa, ali da se ne može tvrditi da je uzrok tome bombardovanje mecima sa osiromašenim uranijumom.

"U 2000. godini bilo je 185 novootkrivenih pacijenata sa malignim oboljenjima, a u 2007. godini 339, dok se značajno povećao i broj dece sa poremećajem u hromozomima i urođenim deformitetima u periodu od 1998. do 2008. godine", rekla je Antićeva, dodajući da je u poslednjih deset godina utrostrurčen broj dece sa urođenim poremećajima.

Tokom 1999. godine NATO je projektilima sa osiromašenim uranijumom gađao repetitor na brdu Pljačkovica iznad Vranja, dve lokacije kod sela Borovac i jednu kod sela Bratoslece u opštini Bujanovac, kao i lokaciju kod sela Reljan u opštini Preševo.

Sa svih pet lokacija su od 2003. do 2007. godine ekipe Instituta Vinča i Službe za atomsko biološko hemijsku odbranu Vojske Srbije čistile teren i uklonile više stotina projektila sa osiromašenim uranijumom i stotinak kubika kontaminirane zemlje koja je odneta u Institut Vinča.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.