Vekovnici i Beskrvni u galeriji vranjskog Narodnog  muzeja

Izvor: RTS, 13.Mar.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekovnici i Beskrvni u galeriji vranjskog Narodnog muzeja

Za avanturistički strip serijal "Vekovnici", posle decenije postojanja, autor Marko Stojanović pripremio je i izložbu. U galeriji Narodnog muzeja u Vranju izložena su izdanja i naslovne strane stripova i održani zanimljivi razgovori.
Slučajni partneri - besmrtni Marko Kraljević i misteriozni kineski vampir Čen, na stranicama "Vekovnika" sreću se sa mitološkim bićima, istorijskim ličnostima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << književnim likovima. To čini njihove avanture još zanimljivijim.

Prema rečima autora Marka Stojanovića, "Vekovnici" su strip serijal koji se bavi našom nacionalnom istorijom i baštinom, ali i inkorporira u sebe mitologije - nordijsku, grčku, orijentalnu.

Za deset godina, objavljeno je isto toliko albuma strip serijala "Vekovnici" i dva podserijala "Beskrvni".
Marko Stojanović je sarađivao sa više od dve stotine crtača i ilustratora iz Srbije i okolnih zemalja. Postavka je prvi put predstavljena u našoj zemlji.
"Ovo je prva izložba te vrste u našoj galeriji za 24 godine", naglašava kustoskinja Mirjana Jovanović, "tako da je i to neobično."

Stripovi iz serijala "Vekovnici" i "Beskrvni" nagrađeni su na Međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesu. Predstavljeni su i u Rusiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini.
 
 
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.