Uskoro samo digitalna televizija

Izvor: RTS, 06.Maj.2015, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro samo digitalna televizija

Analogni signal ugašen je 15. aprila u Vršcu, i time je počeo proces digitalizacije u Srbiji. Do sredine juna gasiće se po fazama, poslednji će biti ugašen predajnik Besna Kobila iznad Vranja, posle čega će moći da se prati samo digitalna televizija. Većina meštana upoznata je sa procesima, ali smatraju da imaju još vremena za kupovinu STB uređaja.
Signal prima preko krovne antene, Božidar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jović(68) iz sela Vlase. Ima samo tri kanala, a TV program najviše prati u večernjim satima, kada završi sve poslove oko kuće.

"Planiram, s obzirom na to da će digitalna televizija stići u ovaj kraj, kad stigne, da kupim uređaj da bih mogao da pratim, ne samo zbog sebe već i zbog unuka koji će leti da dolaze kod mene", kaže Božidar Jović, penzioner, selo Vlase.
Digitalizacija omogućava bolji kvalitet slike i zvuka, raznovrsnije sadržaje, kao i više televizijskih kanala u HD rezoluciji. Za većinu meštana planinskih sela televizija je osnovni izvor informacija i često jedina zabava.
"Samo televiziju gledam, sport, to mi je obaveza i razonoda, drugo ne radim, poljoprivredu ne
mogu", kaže Dragomir Disić, penzioner, selo Vlase.
"Ovo je 21. vek, era digitalizacije, znam šta je digitalna televizija, koje su njene prednosti, a koje analogne. Analogna ide u istoriju", kaže Novica Cvetković, selo Vlase.
Na predajniku Besna Kobila iznad Vranja ugasiće se analogni signal 15. juna. Retki su oni koji su već kupili set top boks, iako znaju da neće moći da prate program kao do sada, samo preko antene.
"Preko antene primamo, biće nekih 11, 12 kanala, neki već imaju. Slika je izvanredna. Pripremamo se, čuli smo, u toku smo. Ne pripremamo se, nemamo para za taj uređaj. Nikako nećemo gledati, ja ne radim od 2005. godine", kažu građani.
Prema podacima Centra za socijalni rad 1.321 porodica u Vranju ima pravo na besplatan STB uređaj, dokumetaciju je podnelo 613 korisnika i oni će dobiti vaučere.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.