Uređajima klimerko zagađenje vazduha u Vranju i Bujanovcu mere članovi udruženja Bš prirodno

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jan.2022, 18:46

Uređajima "klimerko" zagađenje vazduha u Vranju i Bujanovcu mere članovi udruženja "B'š prirodno"

Novo ekološko-planinarsko udruženje "B'š prirodno" je nabavilo 10 uređaja za merenje kvaliteta vazduha u Vranju i 2 za Bujanovac, a na različitim lokacijama u tim mestima će biti postavljeni naredne nedelje. Uređaji se zovu "klimerko" i mere čestice PM10, PM2,5 i PM1, kao i temperaturu, vlažnost vazduha i vazdušni pritisak.

Novo udruženje iz Vranja, koje se bavi zaštitom i unapređenjem životne sredine, je u saradnji sa udruženjima Eko Surdulica i Eko >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Srbija nabavilo ukupno 12 uređaja, a okviru projekta "Vazduh građanima".

Uređaji imaju zanimljiv naziv "klimerko". Jedan klimerko je već instaliran i meri zagađenost vazduha, a ostali uređaji biće instalirani širom grada u toku sledeće nedelje. Prvi rezultati uređaja koji je postavljen u Vranju pokazuju konstantnu koncentraciju PM čestica iznad 50 μg/m³ što je vrlo zabrinjavajuće. Kakav vazduh dišu Vranjanci tačnije ćemo znati kada budu instalirani i ostali uređaji tokom naredne nedelje - navode iz "Eko Srbije.

Podatke o zagađenosti vazduha građani mogu da vide na sajtu klimerko.org.

Više informacija o novom udruženju je dostupno na njihovoj Fejsbuk stranici i grupi.

Inače, kvalitet vazduha u Vranju se meri i u Zavodu za javno zdravlje, kod "Pete škole", a mere ga i članovi udruženja "Borino i evropsko Vranje".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.