Urađen najteži deo posla

Izvor: Danas, 08.Nov.2014, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urađen najteži deo posla

Vranje - Mrak. Upaljeni reflektori na sceni. Glomazna krovna konstrukcija natkrila je nebo nad zgradom vranjskog teatra. Simbolično se na ovaj način može opisati završetak prve, i svakako najzahtevnije deonice na dugom putu obnove zgrade Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, koja je izgorela u podmetnutom požaru u julu 2012. godine.

Radovi na prvoj fazi obnove počeli su u drugoj polovini januara ove godine, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << postupka izrade projektne dokumentacije, tenderskog izbora izvođača radova, ali i stvaranje uslova za početak zahtevnog građevinskog posla.

- Preduzeće "Banković" iz Crne Trave od početka posla suočilo se sa nizom specifičnih dodatnih poslova, kao što je podziđivanje temelja zida na severnoj strani zgrade, sanacijom naprsle betonske grede koja povezuje scenu sa pozorišnom kulom, kao i nerešenim imovinsko-pravnim odnosima sa hotelom, vremenskim neprilikama, što je dovelo do dva nužna produžetka rokova za završetak radova - objašnjava za Danas arhitekta Miomir Stojanović iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša, koji je od strane gradske uprave imenovan za nadzorni organ u celom projektu. On precizira da su svi radovi izvođeni ručno, jer bi uvođenje mehanizacije moglo dodatno da oteža radove zbog specifičnosti zgrade koja je stara blizu 120 godina.

Prve procene govore da je za prvu fazu radova, u kojoj je urađen pozorišni klub koji se nalazi na nekoliko metara ispod centralne bine i sale koja će imati oko 280 mesta sa balkonom i ložama, te za postavljanje metalne krovne konstrukcije koju će natkriti crep, utrošeno manje od prvobitno planiranih 38 miliona dinara, što će pokazati zvanični proračun koji će uraditi nadzorni organ.

- Uprkos vremenskim prekoračenjima, dobili smo uveravanja da je zgrada u ovoj fazi u potpunosti sanirana od svih mogućih rizika po bezbednost budućih korisnika. U međuvremenu smo pokrenuli postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za drugu fazu radova, čija je vrednost nešto više od 47 miliona dinara, i taj postupak treba da okončamo do 20. novembra, kada će se nastaviti radovi - kaže za Danas gradonačelnik Vranja Zoran Antić, koji predsedava odborom za obnovu pozorišta.

Na simboličnom koktelu upriličenom na novoj sceni vranjskog pozorišta gde je prvo održana javna sednica Odbora za obnovu pozorišta u prisustvu glumaca i građana novinarima je rečeno da će za kompletan završetak pozorišta biti potrošeno planiranih 120 miliona dinara, te da bi glumci mogli da se na svoju scenu vrate u junu mesecu naredne godine.

- Slede radovi na uvođenje elektroinstalacija, vodovoda i kanalizacije, malterisanju pozorišnih prostorija i kluba ispod scene gde će se nalaziti i mali kamerni prostor za pozorišna događanja, a potom i opremanje celog objekta - kaže arhitekta Stojanović, navodeći da je "najteži deo posla urađen po maksimalnim standardima koje podrazumevaju radovi na jednom ovakvom objektu".

Pored preduzeća "Banković", za drugu fazu radova na javnom tenderu javila su se još dva: "Credo" iz Vranja i "Sloga Construction" iz Kragujevca. Prema najavi iz Odbora za obnovu teatra, kada budu završene dve trećine posla u drugoj fazi, odmah će biti pokrenut postupak i za početak radova na završnoj fazi, kako bi se radovi optimalno ubrzali.

Ministarstvo kulture i informisanja zaboravilo na pozorište

Interesantno je da od kada je zgrada pozorišta "Bora Stanković" izgorelo u požaru, niko iz tadašnjeg i sadašnjeg sastava Ministarstva kulture i informisanja nije našao za shodno da poseti Vranje i informiše se o stanju radova. Na inicijativu narodnog poslanika Srpske napredne stranke Dragana Nikolića, iz budžeta Srbije obezbeđeno je 25 miliona dinara, što je odobrio tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.