Umetnica iz Vranja u isto vreme izložila radove u dve galerije

Izvor: JUGpress.com, 31.Okt.2018, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnica iz Vranja u isto vreme izložila radove u dve galerije

VRANJE

U dva izložbena prostora u Vranju, Galeriji Narodnog muzeja, gde je postavka „Magični svet – Retrospektiva“ i Galeriji Narodnog univerziteta, gde su dela iz ciklusa „Magični svet – Ljubav“, akademska slikarka Vesna Marinković Stanković predstavila se sa 85 radova.

„Kada sam negde 2002. godine počela da radim ciklus slika „Magični svet“, nisam mogla ni da pretpostavim da će to >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da preraste u stil. Sada to više ne da nije ciklus slika, već je moj stil izražavanja. Imala sam potrebu da prvenstveno zbog sebe sagledam sve te slike. Nekako se u meni posle svega stvorila potreba da sublimiram sve ono što sam radila više od 15 godina“,  rekla je umetnica obrazlažući zašto je  odlučila da iste večeri budu otvorene dve njene izložbe u Vranju.

„Da sam ja zadovoljna svetom onakvim kakav jeste, ja bih bila realista. Ne bih stvarala neki svoj svet, taj magični svet. Magični svet je svet čistote i nekako je moja misao da je zadatak svih nas da pokušamo da stvorimo raj na zemlji. Svojim magičnim svetom upravo to prizivam. Znam da život nije šetnja cvetnim poljem, ali ja ljudima upravo to želim“, naglasila je ona.

U Galeriji Narodnog muzeja izložbu koja je otvorila kustos Mirjana Jovanović.

Otvarajući izložbu “Magični svet – ljubav“ mlada umetnica Eva Meštrović naglasila je da Vesna Marinković Stanković neverovatnim koloritom, lakoćom i smelošću poteza nudi svet čistote i ljubavi.

„Vesna priča priču o zajedništvu, čistoti i nevinosti koje životinjsko nosi, dok je ideja o ljudskom ostala s druge strane slike. Ona dokazuje da mi kao ljudska bića nemamo ekskluzivno pravo na ljubav, već i svi ostali oblici života oko nas“ – rekla je Meštrovićeva.

Na otvaranju izložbe u Galeriji Narodnog univerziteta, direktorka ove ustanove Gordana Dimitrjević rekla je da je ova izložba po mnogo čemu posebna.

„Jedinstvena je po tome što se prvi put u Vranju dešava otvaranje izložbe jednog autora u dve galerije, u skoro isto vreme. Ono što je meni najdraže od svega je to što autor izložbe nije samo slikar, več i pedagoški radnik, neko ko 20 godina vodi Likovnu radionicu u Vranju, sarađuje sa decom, sa mladim talentima koji zahvaljujući njenoj energiji i znanju nalaze svoj stvaralački put“, kazala je ona.

Izložbe su bile izuzetno posećene. Vrajanci su u velikom broju došli da vide stvaralački opus ove slikarke.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.