Ukinut crveni meteoalarm, problemi sa strujom

Izvor: RTS, 06.Mar.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut crveni meteoalarm, problemi sa strujom

Obilne padavine u celoj zemlji, ali za sada nema ozbiljnijih posledica. U Zlatiborskom okrugu bez struje više hiljada potrošača, najviše u Prijepolju, Priboju i Čajetini. Evakuisano tridesetak meštana iz Gornje Vranjske kod Šapca. Nabujale rečice ugrozile 200 domaćinstava na Ubu. Blokirani putevi ka više od 50 pešterskih zaselaka.
22.20 - Polako se povlači reka Dobrava koja se u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << popodnevnim satima izlila u selu Orid kod Šapca, javlja izveštač RTS-a.
21.45 - Predrag Marić rekao je da se tokom noći i narednog dana očekuje stagnacija na rečicama koje su se izlile i da je trenutno najkritičnija situacija u Ubu i u okolini Šapca.
20.20 - Normalizovano sabdevanje Ljubovije strujom. 
18.25 - Kiša u Pomoravlju jenjava, nema ugroženih domaćinstava, saopštio je načelnik Odeljenja Sektora za vanredne sitauacije za Pomoravski okrug.
16.55 - Kritično je u okolini Uba, gde preventivno dežura beogradski tim za spasavanje na vodi, rekao je Predrag Marić.
15.00 - Krupanj dobio struju, Ljubovija bez struje, saopštila je "Elektromreža Srbije".
14.20 - Evakuisano tridesetak meštana u Gornjoj Vranjskoj, rečeno je na zasedanju Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu.
14.00 - Na područuju dela opštine Koceljeva, reka Tamnava, koja je poplavila poljoprivredno zemljište, povlači se u svoje korito, prenosi Tanjug.
12.10 - U opštini Smederevska Palanka proglašena je vanredna situacija, ali je reč o predostrožnosti, saopšteno je posle sednice Kriznog štaba, prensi Tanjug.
11.50 - Ljubovija i Krupanj ponovo bez struje zbog kvara na dalekovodu. Ekipe na terenu.
11.35 - Svi putevi ka selima na teritoriji Sjenice su neprohodni, a deset hiljada ljudi je u blokadi, rečeno agenciji Beta u Štabu za vanredne situacije.
09.45 - Zbog snega koji je opteretio žice dalekovoda u opštini Gornji Milanovac, u prekidu je snabdevanje električnom energijom u više naselja, javlja dopisnik RTS-a. Ekipe su na terenu.
08.45 - Izlili se bujični tokovi u okolini Šapca u desetak sela i ugrozili domaćinstva i poljoprivredno zemljište.
08.00 - Šef Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da, i pored obilnih padavina i porasta vodostaja, nema razloga za paniku.
Zbog obilnih padavina u celoj zemlji, situacija je nešto povoljnija u odnosu na jučerašnji dan, pa tako južno od Beograda nije više na snazi crveni, nego narandžasti meteoalarm. Sneg je najviše problema izazvao u čajetinskoj, pribojskoj i prijepoljskoj opštini.

Jutros je bez struje bilo oko 40.000 potrošača, a do popodneva taj broj je smanjen na oko 7.000. Monteri su i dalje na terenu, a užičkoj elektrodistribuciji u pomoć je stiglo 20 ekipa.  
Sneg je bez struje ostavio i više sela u gornjomilanovačkom kraju, a problema ima i u vodosnabdevanju. Krupanj je dobio struju, a i u Ljuboviji je tokom večeri normalizovano snabdevanje električnom energijom.
Na Ubu i u okolnim selima nabujale rečice ugrozile su preko 200 domaćinstava, rekao je načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Branislav Sarić, prenosi Beta.  
U slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava, dok su za probijanje redovnih granica odbrane spremni i u Valjevu. Na delu Tamnave uvedena je vanredna situacija. Sava je u porastu, ali ne preti izlivanje.
Dumača se polako povlači, pod vodom još desetak domaćinstava u Gornjoj Vranjskoj kod Šapca. Tridesetak meštana i večeras će spavati u seoskom domu. Gradski štab za vanredne situacije i nadležne službe obezbedile dušeke, hranu, vodu, odeću.
Dok se Dumača povlači, Dobrava je počela naglo da nadolazi, izlila se u nebranjenom delu i ugrozila kuće u Oridu.
Sve nadležne šabačke ekipe na terenu, angažovana mehanizacija, bagerima se ojačava nasip i pune džakovi kako bi se zaštitila sela Mrđenovac i Orid od nabujale Dobrave.
Zbog obilnih padavina poplavljene su njive u selima Kolari, Ralja, Saraorci i Radinac, kao i dvorišta domaćinstava u selima Kolari i Saraorci, saopštio je Štab za vanredne situacije u Smederevu.
Štab je upozorio meštane kojima su poplavljenja dvorišta da preduzmu higijensko-sanitarne mere, posebno ako koriste bunare.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je za RTS da nema mesta za paniku građana zbog pojačanih padavina u Srbiji, a posebno kada je reč o području Obrenovca.
"Posebno apelujem na žitelje Obrenovca. Teren smo obišli, snimali iz vazduha i nema razloga da bilo koga obmanjujemo, nismo to radili ni u maju. Nema mesta panici, ne može se ova situacija porediti sa majskom", rekao je Predrag Marić.  
Komandant Vatrogasno-pasilačke brigade Beograd Mile Jovičić danas je, posle helikopterskog izviđanja toka nekoliko reka, izjavio da za sada nema opasnosti po opštinu Obrenovac od izlivanja Tamnave i Kolubare.  
"Danas je mirniji dan u odnosu na noć, ali ćemo do subote biti u režimu pune pripravnosti. Nema opušanja i u potpunoj smo mobilnosti i budnosti", rekao je Marić i istakao da je primećen ozbiljniji odnos lokalne samouprave, budući da se mnogo više preventivno radi na čišćenju kanala.
Nema opuštanja, u potpunoj smo mobilnosti i budnosti, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije.
Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković ponovio je da toj opštini ne preti opasnost od poplave.
Neprohodni putevi na Pešteru
Sneg je blokirao puteve ka više od 50 pešterskih zaselaka. Od sedam seoskih škola danas nije radilo pet, ali snabdevanje vodom i strujom nije ugroženo.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin rekao je Tanjugu da je danas na području te opštine zbog takozvanog "mokrog snega" došlo do prave katastrofe i da je sve blokirano.
"Na Pešterskoj visoravni zbog neprohodnih puteva ugroženo je oko 10.000 ljudi, a opština čini sve što može kako bi im pomogla... Angažovali smo samo svoje mašine, a s njima ne možemo ni za 15 dana da očistimo puteve", rekao je Kaličanin, predsednik Opštinskog štaba za vanredne situacije.  
Proradila klizišta na području Trstenika
Na području Trstenika, zbog kiše i snega proradila su klizišta u selima Jasikovici i Planinici.
Doneta su rešenja o evakuaciji dve porodice iz Jasikovice, čije kuće su najbliže klizištu, a nadležni strahuju da ne proradi i klizište u mestu Bogdanje, koje je pre nekoliko godina donelo velike nevolje meštanima.
Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je da su od jutros u prekidu tri putna pravca prema selima Jasikovica, Bučje i Orlovac zbog aktiviranja klizišta.
Oštećena kontaktna mreža na železnici 
Funkcionisanje železničkog saobraćaja na barskoj pruzi izuzetno je otežano, jer su noćas velike snežne padavine na nekoliko mesta oštetile kontaktnu mrežu.
Zbog toga je i voz iz Bara kasnio šest sati, saopštavaju železnice Srbije. Kontaktna mreža oštećena je i na niškoj pruzi, pa je saobraćaj preusmeren preko Male Krsne.
Stručne službe "Železnica Srbije" čitavu noć i jutro su bile na terenu i nastoje da u najkraćem roku poprave oštećenja kontaktne mreže na ovim deonicama, ali i da u skladu sa mogućnostima organizuju saobraćaj.
Zbog snega u užičkom kraju, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko Zlatibora, Kadinjače i u drugim višim predelima. Tokom jučerašnjeg dana i večeri bilo je problema sa snabdevanjem strujom.
Zbog granja i delova drveća koji su zbog vlažnog snega pali na kolovoze, u Rasinskom okrugu u prekidu su saobraćajnice Aleksandrovac–Mitrovo Polje i Brus–Vitkovo.
Vozila se preusmeravaju na alternativne putne pravce. Od jutros se radi na čišćenju i osposobljavanju puteva, javlja dopisnik RTS-a.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izlila se Jasenica, Loznica bez struje

Izvor: Danas, 06.Mar.2015

Beograd, Sjenica - Zbog obilnih padavina i izlivanja Jasenice, ekipe Sektora za vanredne situacije juče su intervenisale u Smederevskoj Palanci. Postojala je pretnja da objekti budu ugroženi, pa smo poslali pumpu većeg kapaciteta, a Srbijavode dve pumpe - kaže za Danas načelnik Sektora za vanredne...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.