Izvor: RTS, 27.Okt.2020, 13:35

U vranjskom vinogorju produžena berba zbog lepog vremena

U vranjskom vinogorju berba pada prve nedelje oktobra. Ove godine odstupilo se od tradicije, berba je zbog povoljnih vremenskih prilika produžena. Od vinove loze se nekada živelo, a danas je malo onih koji imaju vinograde. Vinarija "Aleksić" u Suvom dolu kod Vranja prošle godine je novim zasadima oživela stare vinograde, a sada već ubiraju plodove.
Vranjsku kotlinu odlikuje idealna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klima za gajenje vinove loze, odgovarajući broj sunčanih sati, svež vazduh. Na 20 hektara peskovitog zemljišta u Neradovcu kod Bujanovca gaje se strane sorte grožđa, a u sezoni berbe na plantaži je po četrdesetak berača.

"Nije naporan posao, radi se deset sati", kaže Miroslav Kurtić, i dodaje da tokom dana prosečno mogu da uberu oko 400 do 500 kilograma grožđa.
Nebojša Kurtić kaže da posao berača nije ni težak, ni lak.
Da bi grožđe moglo da se ubere mora da bude potpuno zrelo i da sadrži više od 90 odsto šećera. Šta je još neophodno?
"Neophodno je da grožđe bude u fiziološkoj i tehnološkoj zrelosti. Tehnološka zrelost je onaj momenat kad grožđe može da se jede, a fiziološka zrelost je kada vidimo, uzmemo jednu bobicu i vidimo da je semenka dobila tamnu boju", kaže Goran Stoiljković, inženjer voćarstva i vinogradarstva.
Obično se u trećoj godini sadnje ostvari prinos, neradovačkim vinogradima ovo je prva godina.
"Mi smo tu uradili malo drugačiji način sadnje, pripreme zemljišta i to je dalo rezultate. Grožđe crnih sorti nakon berbe ide odmah u preradu, dok bele prvo idu u hladnjaču na rashlađivanje, a zatim na preradu", ističe Maja Aleksić Ilić, vlasnica vinarije.
I vlasnica vinarije Dragana Janjić kaže da su ranije proizvodili oko 500.000 litara vina, ove godine će to biti negde malo više od pola, odnosno 300.000 litara.
U planu su autohtone sorte na još 40 hektara, konkurisali su i za kupovinu nove opreme. Ugovoren je i izvoz za Kinu, Belgiju i Nemačku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OVE GODINE SE ODSTUPILO OD TRADICIJE: U vranjskom vinogorju produžena berba

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2020

Obično se u trećoj godini sadnje ostvari prinos..U vranjskom vinogorju berba pada prve nedelje oktobra. Ove godine odstupilo se od tradicije, berba je zbog povoljnih vremenskih prilika produžena. Od vinove loze se nekada živelo, a danas je malo onih koji imaju vinograde. Vinarija "Aleksić" u Suvom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.