U selu Stubal još ima kuća bez struje i vode

Izvor: RTS, 17.Mar.2017, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U selu Stubal još ima kuća bez struje i vode

Jedno od većih sela u opštini Vladičin Han, sa više od 1.000 stanovnika, je Stubal. Selo je pored puta koji povezuje Vranje i Vladičin Han, imaju školu, ambulantu, prodavnice, poštu, kamenorezačke radnje. Kao i u većim gradskim sredinama, razlikuje se standard stanovnika, ima i ekstremno siromašnih i onih koji solidno žive od poljoprivrede. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Porodica Antić je kupila staru kuću, a sa njom nasledila i dug za struju, od oko 60.000 dinara. Nije kuća bila priključena na gradski vodovod, imali su vodu, donedavno, sa alternativnog izvorišta. Sada, sa dvoje dece, žive bez struje i vode. Mesečno prime, uključujući i dečji dodatak, oko 10.000 dinara.

"Čim se smrači dok sredim decu sveću upalim i odmah legnemo, teško je bez struje, bez struje i vode je teško", kaže Biljana Antić.
Blizina i Vranja i Vladičinog Hana, uz dobru putnu konekciju, prethodnih decenija dovela je do toga da meštani, uz poljoprivredu, za svoje potrebe, rade i po fabrikama. Neki pogoni su zatvoreni, a u selu parcele male, usitnjene.
"Ne mogu da kupim ni seme, ni da proizvedem nešto, nemam ni mašine, sve treba da platiš, a odakle", kaže Slavoljub Anđelković.
"Mi dosta radimo i nema problema, ko neće da radi loše živi", kaže Dragiša Stevanović.
Imaju školu, ambulantu, poštu, prodavnice. Tu dolaze i meštani okolnih, planinskih sela. Pojedini mladi svoju budućnost vide u selu, drugi su već otišli, traže posao.
"Ja mislim da je selo sasvim lepo za život, zato što je čistiji vazduh i lepa je priroda kod nas", kaže Nikola Anđelković.
Trogodišnja Lana se već druži, u biblioteci, sa knjigama, povezuje pojmove, prepoznaje  životinje.
"Ćuran, ovca, zec, koza, krava, konj, čuran, patka", kaže Lana.
Uređena je infrastruktura u selu, i zato je i više od 1.000 stanovnika. Na jugu Srbije to je retkost, u 35 odsto sela živi manje od 100 ljudi.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.