U Vranju raste broj novoobolelih od kovida, uočljivo da većina ima lakšu kliničku sliku ili je bez simptoma

Izvor: RTS, 18.Maj.2020, 16:18

U Vranju raste broj novoobolelih od kovida, uočljivo da većina ima lakšu kliničku sliku ili je bez simptoma

U Vranju i dalje raste broj novoobolelih, za tri dana otkriveno je 35 pozitivnih na koronavirus. Od toga je većina iz fabrike nameštaja "Dodić", testirani su svi radnici, epidemiolozi traže da se testiraju i oni koji su bili s njima u kontaktu. Krizni štab apeluje na privrednike, preduzetnike i građane, neophodno je da se svi pridržavaju mera zaštite. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ne radi fabrika nameštaja "Dodić", epidemiolozi su procenili, nakon prvih potvrđenih slučajeva, da je neophodan prekid rada u trajanju od najmanje dve nedelje. Ušao je virus u kolektiv i proširio se.

Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, kaže: "Imamo to žarište u privatnoj fabrici nameštaja, gde su bili novozaraženi pacijenti, tako da je to osnovni uzrok zbog čega imamo povećanje broja zaraženih."
Na pitanje da li ima zaraženih i u drugim fabrikama, recimo u "Geoksu", koji ne radi, gradonačelnik je odgovorio da ima i da se ti ljudi sada opserviraju.
"Epidemiolozi su upozoravali da je virus i dalje prisutan, ali je primetno bilo opuštanje, nenošenje zaštitnih maski i nepoštovanje fizičke distance. Do pre tri dana broj zaraženih u Vranju od početka epidemije bio je oko 110, samo za tri dana još 70", saopštava dr Slađan Stanković, epidemiolog u ZZJZ u Vranju.
"Testirani su svi radnici, tj. 230 zaposlenih, testiraju se članovi porodice i stavljaju u izolaciju, ima se utisak da se polako smiruje žarište epidemije", procenjuje dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.
Sa autobuske stanice tokom dana pođe deset autobusa namenjenih prevozu radnika.
Stefan Filipović, dispečer na autobuskoj stanici, kaže da svi nose maske i rukavice, kako zaposleni tako i putnici. Prostor za vozača ograđen je pleksiglasom.
U tri kovid bolnice smeštena su trenutno 93 pacijenta, ima još 30 slobodnih mesta. Osmoro je teže obolelih, većina novozaraženih ima lakšu kliničku sliku ili nema simptome.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.