U Vranju počela otimačina majstora obućara

Izvor: Blic, 15.Sep.2013, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju počela otimačina majstora obućara

U Vranju se iz dana u dan razbuktava rat između sedam fabrika obuće udruženih u klasteru „Koštana shoes“ s jedne strane i velike italijanske kompanije „Geox“ s druge strane. Vlasnici sedam lokalnih fabrika, koje zapošljavaju 1.500 radnika, kažu da je na sceni opšta „nelegalna otimačina“ radnika iza koje stoji italijanska kompanija „Geox“. Zbog otvaranja fabrike „Geox“ velika potražnja za kvalifikovanim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radnicima

Problem je u manjku radnika jer „Geoks“ treba da zaposli 1.400, a sa kooperantima 2.200 radnika.

Najviši funkcioneri države i grada pismeno su obavešteni da će narednih dana najveću vranjsku fabriku obuće „Sanch“ napustiti 200 od ukupno 600 radnika.

Slična je situacija u „Minexu“, „Stefi komercu“, „Deni stilu“ i drugim fabrikama iz kojih listom odlaze najbolji obućari. Kažu da im je u novoj fabrici obećana zarada od 35.000 dinara.

- Zašto prelazim? Zbog plate. Sada primam 15.000, a tamo ću imati 35.000. I moja deca hoće da jedu kao vaša - kroz suze kaže radnica jedne fabrike u hodniku Nacionalne službe zapošljavanja u Vranju i okrenu glavu da je ne slikamo.

Zoran Nikolić

I ona je došla da se prijavi na evidenciju jer italijanski poslodavac ima obavezu da radnike zaposli isključivo sa evidencije nezaposlenih.

- Italijanski partner, protivno odredbama ugovora, otima naše najbolje radnike, a nas dovodi do očaja. Njemu je grad besplatno ustupio 23 hektara zemlje s kompletnom infrastrukturom u Industrijskoj zoni, a država ga je častila sa 9.000 evra za svakog zaposlenog - kažu u klasteru i podsećaju da su sve čime raspolažu stvorili sami, radom, znojem i odricanjem bez pomoći države ili lokalne samouprave.

U lokalnoj samoupravi bar za sada se drže po strani. Kažu da su ispunili sve ugovorene obaveze i da se raduju što će grad već sredinom sledeće godine imati preko 1.400 novih radnih mesta.

- Razumem te ljude jer tamo prelaze zbog veće plate. Smatram da se ovim ne ugrožavaju interesi fabrika članica klastera, već se uspostavljaju neki standardi koji do sada nisu postajali - kaže gradonačelnik Zoran Antić, a načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović dodaje da „vlasnici ovih fabrika moraju da imaju veći stepen poštovanja prema svojim radnicima“.

U Vranju se slažu da problem „otimanja“ radnika nije mali, da se mora rešiti, ali za sada svi ćute osim vlasnika postojećih fabrika.

- Očekujemo prijem u Vladi Srbije, dobio sam potvrdu da ću tamo imati sagovornike, i čekaćemo da vidimo kako će se to završiti kako je ovde reč o klasičnom primeru nelojalne konkurencije - kaže vlasnik „Minexa“ i predsednik Klastera proizvođača obuće Zoran Stoiljković.

Plate kasne četiri meseca

Nebojša Stevanović, predsednik, i Zoran Nikolić, potpredsednik Ujedinjenog sindikata Srbije u fabrici „Sanch“, kažu da je dug spisak problema koje imaju s poslodavcem, a da je ključno pitanje niske i neredovne zarade.

- „Sanch“ je kao „Titanik“. Mi još nismo primili junsku platu, koja je prosečno 20.000 dinara, na koju čekaju drva za ogrev, zimnica, deca koja su pošla u školu - besan priča potpredsednik Nikolić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Vranju počela otimačina za majstore obućare

Izvor: Blic, 15.Sep.2013

U Vranju se iz dana u dan razbuktava rat između sedam fabrika obuće udruženih u klasteru „Koštana shoes“ s jedne strane i velike italijanske kompanije „Geox“ s druge strane. Vlasnici sedam lokalnih fabrika, koje zapošljavaju 1.500 radnika, kažu da je na sceni opšta „nelegalna otimačina“...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.