Izvor: JUGpress.com, 24.Okt.2021, 20:02

U Vranju odata počast „Ženama Škotske“

VRANJE

Na platou ispred Doma zdravlja u Vranju, kraj spomenika ,,Žene Škotske“, u nedelju, je održan komemorativni skup.

Odata je počast hrabrim heroinama, koje su lečile Vranjance i ranjenike, povratnike sa Solunskog fronta, ali i lokalno stanovništvo u Velikom ratu.

O požrtvovanost i humanosti pripadnica misije „Bolnica žena Škotske“ govorio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je rekao da je Prvi svetski rat jedan od najtragičnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << perioda u istoriji sveta i da je Srbija u ovom svetskom sukobu pretrpela nesagledive posledice. Podsetio je da je Vranje u mesecima nakon Prvog svetskog rata ostalo praktično bez lekara, a da su tada došle pripadnice Bolnice škotskih žena ili kako su ih Vranjanci zvali Jedinica „Amerika“, predvođene doktorkom Izabel Emsli Haton. One su postavile temelje zdravstvenog sistema u Vranju.

Prisutnima se obratio i v.d. direktora Zdravstvenog centra dr Saša Đorđević koji je govorio o značaju i veličini volonterskog rada doktorke Izabel Emsli Haton i njenih koleginica.

Na spomenik „Žene Škotske“ vence su položile brojne delegacije, među kojima i gosti iz opštine Mladenovac.

Već po tradiciji u umetničkom delu programa nastupili su Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i učenici Medicinske škole koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.