Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

VRANJE

Povodom, 2. aprila, Svetskog dana osoba sa autizmom Udruženje „Govori glasno“ i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju u pešačkoj zoni organizovali su manifestaciju pod sloganom „Različiti, ali jednaki“.

„Probudili smo svest u našem gradu, iako smo različiti mi smo jednaki. Naš trud se isplatio. Razvilo se osećanje, jedna empatija prema tom problemu. Nadam >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se da se svest o autizmu podigla na jedan viši nivo. Budi se svest što su pokazali i gimnazijalci koji su prikupili slatkiše i školski pribor, izjavila je predsednica Udruženja „Govori glasno“ Daniela Savić.

Ona kaže da „ne deskriminiše autitam, diskriminišu ljudi“. To je i naziv projekta koji realizuju uz podršku lokalne samouprave.

„Udruženje u Vranju postoji šest godina i ima 33 dece registrovane sa autizmom. Imamo radionice i seminare na kojima roditelji uče kako da pomognu svojoj deci“, rekla je Savić.

„Cilj je da osvestimo društvo i da skrenemo pažnu da su ova deca sada sa nama, ali šta će biti posle toga. Gde ćemo sa tom decom posle 12 godina školovanja. Ona će ostati na teret roditelja ili braće i sestara“, kaže defektolog Biljana Janjić

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju ima 15 dece i jedno dete ima personalnog asistenta koji je obezbedila lokalna samouprava, dodala je Janjić.

Poenta plave boje je njihova specifičnost, pojašnjava ona i kaže da će večeras most u Vladičinom Hanu preko reke Vrla povodom Svetskog dana osoba sa autizmom biti obojen u plavo.

Na manifestaciji su učestvovali hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Predškolska ustanova „Naše dete“.

Firma „Teklas“ d.o.o. iz Vladičinog Hana je Udruženju donirala sredstva u vidu didaktičkog materijala i poklona za decu.

Ne postoji tačan podatak o broju osoba sa autizmom u Srbiji. Registar te dece ne postoji ni u Vranju. Prema poslednjim evropskim statistikama jedan odsto ukupne populacije ima neki oblik poremećaja iz autističnog spektra.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.