Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2020, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju obeležen 15. februar, Dan državnosti

VRANJE

Ispred bareljefa Voždu Karađorđu u centru Vranja obeleženi su 15. februar Dan državnosti Republike Srbije i 216. godišnjica od Prvog srpskog ustanka.

Na svečanosti je govorio predsednik Skupštine grada Dejan Tričković koji je istakao da je srpski narod, narod velike i slavne prošlosti.

„Praznik Sretenje, jeste temelj svih svetlih vrednosti za koje su se naši preci borili i izborili. Obeležavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << današnjeg dana slavimo dve svete vrednosti za koje su se naši preci izborili – slavimo slobodu i slavimo srrspku državu. Praznik Sretenje jeste temelj svetih vrednosti za koje su se naši preci borili i izborili. Dva velika događaja, dva ustanka, pred dva veka zapalila su plamen koji je bio toliko veliki i moćan da osvetli put Srbima i drugim porobljenim narodima u okruženju. Tokom Prvog srpskog ustanka, ličnost Karađorđa odlikovala se, između ostalog, osećanjem državotvornosti. Od bune protiv dahija do ustanka protiv turske vlasti i zvanične sultanove vojske, ustanici su označili početak sveopšte srpske revolucije. Danas su naši ciljevi drugačiji od Miloševih i Karađorđevih, ali je ideja ista. Ideja prosperiteta, očuvanje jedinstva srpskog naroda i nacionalnog identiteta. Ne treba da se plašimo izazova i da se krijemo iza izgovora. Naša odlučnost treba da se ogleda u boljem životu naših sugrađana. Iskustvo nas uči da moramo da se uzdamo u sopstvenu snagu i sposobnost. Zato vredno radimo na jačanju naše lokalne zajednice u svim sferama. Moramo pokazati maksimalnu odgovornost, preduzimljivost, toleranciju i razumevanje, za sve naše različitosti i da se saglasimo makar u jednom. Da je naša dužnost prema precima i potomcima zaveštanje na bolju budućnost, budućnost u miru i napretku. Sloboda je sinonim našeg postojanja. Tradicija oslobodilačkih ratova srpske vojske uvek je nosila isti značaj“, istakao je Tričković.

Svečanost je počela himnom „Bože pravde“, u izvođenju hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Polaganjem venaca i cveća kraj bareljefa voždu Đorđu Petroviću Karađorđu, odata je počast precima koji su hrabro krenuli u borbu protiv osmanske vlasti i oslobođenje srpskog naroda.

Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, gradske opštine Vranjska Banja, vojske, policije, boračke organizacije, raznih udruženja i političkih partija.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.