Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranje stigle mošti Svetih surduličkih mučenika

VRANJE

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u naselju Sobini, episkop vranjski Pahomije, zajedno sa sveštenstvom i monaštvom, svečano je dočekao mošti Svetih surduličkih mučenika.

Nakon toga, usledilo je bdenije sa sveštenstvom Eparhije.

U toku bdenija vernici su mogli da se poklone i celivaju Svete mošti surduličkih mučenika.

Na osnovu zvaničnih podataka reč je od oko 20.000 stradalih Srba, sa područja juga Srbije koji su pobijeni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Surdulici u jesen 1915. godine, za vreme Prvog svetskog rata, nakon okupacije ovog dela zemlje od strane Bugarske.

Mošti mučenika bile su pohranjene u spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine. Želeći da uništi svaki trag o zločinima iz Prvog svetskog rata, bugarski okupatori su 1943. godine srušili do temelja spomen-kosturnicu, a mošti su zakopali na više lokacija u Surdulici.

Za dan praznovanja Mučenika surduličkih, Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove svete mošti pohranjene u spomen-kosturnicu 2010. godine.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.