U Srbiji, migranti zaštićeni od trgovine ljudima

Izvor: RTS, 02.Feb.2016, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji, migranti zaštićeni od trgovine ljudima

U Srbiji su angažovane sve institucije koje reaguju po prijavi sumnje da je neko žrtva trgovine ljudima, ocenjeno je na skupu "Unapređenje postojećih mehanizama za prevenciju migracija i trgovine ljudima" u Vranju.
Od početka migrantske krize, u našoj zemlji nisu registrovani slučajevi trgovine ljudima među izbeglicama. Migranti su ranjiva kategorija, prelaze dug put da bi došli do odredišta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kada odlaze iz svojih zemalja, uglavnom bežeći od rata, žele u Zapadnu Evropu. Migranti na tom putu mogu postati žrtve trgovine ljudima. Praksa pokazuje da žrtve često postaju još u zemljama porekla. U Srbiji se svaka prijava ili sumnja proverava.
"Imali smo sumnje, da su mogli da budu žrtve, imali smo dva slučaja nestanka dece, ali je to dvoje dece kasnije pronađeno", navodi Goran Krstić, iz Policijske uprave u Vranju.
Od ulaska u našu zemlju, prati se kretanje migranata. Organizovan je prevoz do prihvatnih centara, što smanjuje rizik od krijumčarenja ili ilegalnog prevoza.
Počev od Miratovca, preko Preševa i Šida, migranti na toj ruti nemaju problema, tvrdi Slobodan Savović, iz Komesarijata za izbeglice i migracije: "U odnosu na druge zemlje, mi smo odlično reagovali."
Sarađuju policija, sud, tužilaštvo, lokalne samouprave, nevladine organizacije u Pčinjskom okrugu. U toku je i projekat o podizanju nivoa društvene svesti o problemu migracija.
"Projekat se odvijao u tri komponente: rad sa Lokalnom mrežom za prevenciju trgovine ljudima, rad sa mladima i medijima", kaže Nataša Milosavljević, NVO Nexus Vranje. "Obuhvatili smo oko sedamsto direktnih korisnika."
Prema rečima Ivane Todorović, iz "Evropskog progresa", donatori - vlade Švajcarske
i Srbije i Evropska unija - uložili su oko 16 hiljada evra u realizaciju ovog projekta.
"U budućem periodu, radićemo na zbrinjavanju žrtava trgovine ljudima ako ih bude bilo", kaže Dragoljub Stevanović, zamenik gradonačelnika Vranja, "na animiranju i skretanju pažnje na taj problem."
Lokalne mreže za prevenciju trgovine ljudima postoje u sedam gradova u Srbiji, jedna od najaktivnijih je u Vranju.
rts.vranje@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.