Turci merkaju Jumko

Izvor: Večernje novosti, 10.Feb.2016, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci merkaju "Jumko"

TURCI su sve izvesniji kao novi vlasnici "Jumka". Kako "Novosti" saznaju, fabriku je nedavno posetila delegacija firme "Veiko" koja ima na desetine pogona širom sveta. Oni su zainteresovani za preuzimanje dela vranjske fabrike. Vranjanci su o saradnji pregovarali i sa turskom kompanijom "Jegje mezler". Preduzeće iz Vranja je pod zaštitom države do kraja maja. Ukoliko se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << reši njegova sudbina, poverioci će od juna moći da prinudno naplate dugove. Nije isključeno da zainteresovani kupac fabriku preuzme i iz stečaja, ali u slučaju "Jumka" tu ne bi bilo velike razlike u konačnoj "ceni". - U "Jumku" trenutno radi 1.800 ljudi. Šiju za Vojsku, MUP i "Poštu Srbije" - kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udrženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS. - Skoro 90 odsto dugova "Jumka" je prema državi i državnim poveriocima. Tako da je budućem investitoru isto da li ga preuzimaju sada ili iz stečaja. I država ima pravo da otpiše potraživanja. Za pokretanje proizvodnje u Srbiji zainteresovane su još dve kompanije iz Turske. Pošto iz domovine ne mogu na rusko tržište, uveliko razmišljaju o otvarnju fabrike u Srbiji. Reč je o velikim kompanijama kojima srpsko tržište, pošto nije veliko, nije bilo dovoljno privlačno. - Zbog situacije sa Rusijom, turski proizvođači su shvatili da artikle proizvedene u Srbiji mogu da izvezu na na to veliko tržište - objašnjava Milorad Vasiljević. - Otvaraju se mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, za koje su troškovi od 3.000 do 3.500 evra po čoveku. POZNATE LOKACIJE POTENCIJALNI ulagači u tekstilnu industriju po pravilu obilaze nekoliko lokacija. Leskovac je grad u kome se budući tekstilni radnici školuju. U pirotskom "Prvom maju" prazni su pogoni. U stečaju je i "Javor" iz Ivanjice, ali i "Rudnik" iz Gornjeg Milanovca.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Turci preko našeg Jumka hoće u Rusiju

Izvor: B92, 11.Feb.2016, 10:33

Vranje -- Turci su sve izvesniji kao novi vlasnici "Jumka". Kako Novosti saznaju, fabriku je nedavno posetila delegacija firme "Veiko" koja ima na desetine pogona u svetu..Oni su zainteresovani za preuzimanje dela vranjske fabrike. Vranjanci su o saradnji pregovarali i sa turskom kompanijom "Jegje mezler"...Preduzeće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.