Izvor: JUGpress.com, 14.Maj.2023, 17:02

Trio Anima na manifestaciji „Maj mesec muzike“ u Vranju

  NIŠ-VRANJE

   Trio Anima. koji čine aleksandra Ristić-sopran, Ana Veličković Igić  – flauta i  Ingrid Janković – klavir, sve tri profesorke na Fakultetu umetnosti u Nišu, predstaviće se se u ponedeljak 15. maja  na manifestaciji  “Maj mesec muzike”, koja se po 23. put održava u Vranju.

                  „Radujemo se koncertu na kome ćemo predstaviti muziku kompozitora, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << akademika  Dejana Despića, koji i sam po majci vodi poreklo iz ovog divnog grada na jugu Srbije“, kaže Ana Veličković Igić.

                       Na repertoaru će se naći Koštanina pesma, Ciklus pesama “Đulići i uveoci” (pisane na tekstove Jovana Jovanovića Zmaja), Etno sonata, kao i Prolećne pesme za sopran , flautu i klavir koje su  nastale 2003. godine, kada i sam trio.

                      Ovim koncertom trio Anima nastavlja sa obeležavanjem jubileja,  20 godina postojanja i rada, a dalje aktivnosti su planirane tokom cele godine.

                    Na svom repertoaru trio ima originalne kompozicije svetskih i domaćih autora svih epoha, ali osobenost ovog ansambla je promocija srpske muzike od tradicionalne u novim aranžmanima do savremene. Mnogi savremeni kompozitori su posvetili su svoja dela ovom sastavu među kojima su Dragan Tomić, Miodrag Miladinović, Bojan Stanković, Vera Stanojević (SAD), Brian Martinez (Španija).

                  Imale su čast da u maju 2021. godine prve odsviraju koncert kamerne muzike u koncertno – izložbenom prostoru Kripte crkve Svetog Marka u Beogradu, a povodom promocije monografije o Konstantinu Babiću i Paji Jovanoviću u izdanju Fakulteta umetnosti iz Niša izvodeći dela posvećena ovom sastavu.

                 U avgustu 2021. godine na poziv počasnog konzula R.Srbije g-dina Viktora Ruhotasa učestvovale su na Prvom Festivalu umetničke muzike na grčkom ostrvu Kefalonija, izvevši tom prilikom četriri koncerta u gradovima Argostoliju, Liksuriju, Pesadi i Samiju. Pored domaćina Grčke, učesnici ovog Festivala dolaze iz Japana, Švajcarske i Italije, ali je po reakciji publike i medija najupečatljiviji utisak ostavio je upravo sastav iz Srbije – Trio Anima.

              Još jedna odlika trija Anima je i učešće u humanitarnim koncertima, kojima se uvek sa radošću odazivaju.

             Pored aktivnosti u okviru sastava, važno je istaći i uspeh svih članica kroz pedagoški rad na Fakultetu umetnosti u Nišu, o čemu svedoče brojne nagrade studenata na takmičenjima domaćeg i internacionalnog značaja. (kraj) VP/NM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.