Izvor: JUGpress.com, 29.Mar.2023, 18:31

Tridesetogodišnji Vranjanac Miljan dobio bubreg od oca, transplantacija uspešno obavljena

NIŠ

Na Klinici za nefrologiju UKC Niš uspešno obavljena srodnička transplantacija bubrega. Ovo je prva transplantacija koja je urađena u ovoj godini, a pacijent je tridesetogodišnji muškarac iz Vranja koji je bubreg dobio od svog oca i na taj način dobio šansu za novi i kvalitetniji život. Transpalntaciju je izveo multidisciplinarni tim UKC Niš.

                         „Pre transplantacije bilo je jako teško. Pored ograničenja u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << jelu i piću, opterećenje je bila i dijaliza svakog drugog dana. Sada je sve drugačije i verujem da za mene i moju porodicu počinje jedan neuporedivo bolji period u životu“, kazao je  pacijent Miljan Bajramović iz Vranja koji ističe neizmernu zahvalnost lekarima i svom osoblju Klinike za nefrologiju na kojoj se posle uspešno obavljene transplantacije oporavlja, a objavljeno je na zvaničnom sajtu UKC Niš.

                         Prema rečima profesora dr Zorana Perišića transplantacija koja je sada izvedena važna je za pacijente jer mu se pruža nova mogućnost za bolji život ali je od značaja i zbog podizanja svesti u javnosti o važnosti doniranja organa. Ovo je, kako je Perišić naveo u tekstu objavljenom na sajtu UKC samo „samo nastavak kontinuiranog rada koji traje godinama unazad, a koji je korona malo usporila, tako da će se nadalje svesrdno truditi da probaju da nadoknade taj vremenski vakuum“.

                         „Priprema je jako važna, između ostalog i izbor donora. Moj posao kao direktora UKC Niš je da obezbedim sve potrebne uslove, a ovo je timski rad, jer jedan veliki tim vaskularnih hirurga, urologa, nefrologa i anesteziologa, ali i pratećeg medicinskog osoblja, sa kojima rade i kompletnu pripremu učestvuje u ovome, tako da bez timskog rada, ne bi bilo ni ovakvog uspeha“, kazao je dr Zoran Perišić i dodao da „politika donatorstva nije zakonski regulisana do kraja, ali da očekuje, da se možda već u toku ove godine, cela ta zakonska regulativa dovede u red“.

                       „U ovom aktu, bilo je uključeno preko trideset ljudi, pre svega u samoj obradi, kako donora, tako i potencijalnog recipijenta, jer zaista sve mora da bude savršeno kako bi sigurni ušli u hiruršku intervenciju, koja je sama po sebi, već jedan ogroman stres i za pacijenta, ali i za nas“, ističe u tekstu objavljenom na sajtu UKC Niš, profesorka dr Branka Mitić, rukovodilac Klinike za nefrologiju.

                     „U ovom slučaju, u pitanju je par koji je nama upućen iz Zdravstvenog centra Vranje, koji smo mi kompletno obradili za živu, srodničku transplantaciju, otac je tridesetogodišnjem sinu, koji spada u jako mlade pacijente, donirao bubreg. Pre toga se duže od tri godine dijalizirao i ovo je zaista jedan novi život i za njega i za njegovu porodicu“, dodaje profesor dr Mitić.

                       Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se trenutno oko 700 nefroloških bolesnika, nalazi na listi čekanja za transplantaciju bubrega.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.