Izvor: JUGpress.com, 25.Apr.2021, 11:22

Traže litijum kod Jagodine ali i kod Vranja i na planini Cer

VRANJE-JAGODINA

Kompanija “Jadar litijum” dobila je licencu za rudarsko istraživanje na još četiri lokacije u Srbiji, a nova lokacija koja se pojavila na toj mapi je selo Siokovac kod Jagodine, objavio je N1, navodeći da je Ministarstvo rudarstva i energetike potvrdilo da će se na istražnom polju tom selu izvoditi geološka istraživanja.

U Ministarstvu su, kako navodi N1, naglasili da investitor >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ne može da započne istražne radove ili bušenje na privatnim parcelama ukoliko nema saglasnost vlasnika.

Prema objašnjenju iz Ministarstva, Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima definisano je da nosilac istraživanja početak radova prijavi lokalnoj samoupravi, kao i da im dostavljaju sva dobijena rešenja.

„O ovome bukvalno niko ništa ne zna. A kao što se vidi na sajtu ministarstva, samo je naše selo mapirano za ovakva istraživanja. Ali, svi podaci govore o tome, a i na sajtu kompanije ‘Jadar litijum’ to se vidi, da je za ovakva istraživanja a kasnije i iskopavanja, planirana čitava trasa sela od Crnog vrha do Juhora“, rekla je za N1 Ilijana Čutura iz Siokovca.

U tom  selu, kako navodi N1, samo odmahuju glavom i kažu da ništa ne znaju o početku geoloških istraživanja i da su društvene mreže bile jedini izvor informacija.

Meštanin Aca Rašić kaže da je pre destak dana video dvojicu nepoznatih ljudi, a da oni na njegovoj njivi pobijaju i zabadaju kolje – javio mu je komšija.

Kompanija “Jadar litijum” trenutno traga za rudom litijuma na planici Cer, nadomak Vranja i Rekovca.

Prema podacima sa sajta Ministarstva i energetike, dobili su nove četiri dozvole koje obuhvataju površinu od 261 kvadratni kilometar.

Žitelji Siokovca, udaljenog tridesetak kilometara od već aktivnog istražnog polja Rekovac, kao i

ostali stanovnici Jagodine traže, za početak, “sve informacije i odgovore”, navodi N1.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.