Tiodorović: Epidemiološka situacija u Vranju nesigurna, nepovoljna u Bujanovcu i Preševu

Izvor: JužneVesti.com, 05.Avg.2020, 18:21

Tiodorović: Epidemiološka situacija u Vranju nesigurna, nepovoljna u Bujanovcu i Preševu

Dok je epidemiološka situacija u Vranju povoljnija nego što je bila, ali i dalje nesigurna, sada je ozbiljno na krajnjem jugu - u Bujanovcu i Preševu, ocena je epidemiologa Branislava Tiodorovića. On kaže da je situacija tamo nepovoljna zato što nema uvida u potpunosti o obolelom stanovništvu i da se često javljaju lekaru tek sa teškom kliničkom slikom. Nova mera štabova za vanredne situacije u te dve opštine je da se do daljeg zatvore pijace.

Prema rečima Tiodorovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << situacija u Vranju je nesigurna, ali pod kontrolom. Naglašava da opasnost od zaražavanja nije prošla, napominje da se stanovništvo mora ponašati prema uputstvima od ranije.

Sada se nalazimo u ozbiljnijoj situaciji zbog krajnjeg juga, zbog Bujanovca i Preševa i dela stanovništva koje se leči kući, a pacijenti se ne javljaju sa lakom slikom i na vreme, čekaju da obole pa se sa teškom slikom javljaju u bolnice. To je prihvatao vranjski sistem, kao i Klinički centar u Nišu - kaže Tiodorović.

Dobro je, kaže, što sada i Vranje i Niš imaju slobodne bolničke kapacitete, pa će moći da zbrinu veći broj obolelih, ukoliko dođe do toga.

Zdravstveni sistem u Vranju je uspeo da izdrži veliki pritisak. Dom zdravlja u Bujanovcu je dosta dobro odradio posao, a ideja sa otvaranjem bolnice u Surdulici se ispostavila dobrom jer je ta bolnica odlično funkcionisala i poslednjih dana tamo imamo više otpuštenih nego primljenih, što znači da se situacija ipak poboljšava - kaže epidemiolog.

Bolnica u Bujanovačkoj Banji, iako dobro opremljena, nije neophodna u ovom trenutku, tvrdi Tiodorović i naglašava da, ako bude potrebno, može vrlo brzo da se vrati u kovid sistem i reši problem Bujanovca i Preševa.

Preševo je nedovoljno poznato. Mi ga vidimo kroz Zdravstveni centar u Vranju i Klinički centar u Nišu, to nije dovoljno - kaže Tiodorović.

Trenutno je, kako je rekao, desetoro dece na lečenju u niškom Kliničkom centru, sva su stabilno, a za sad je jedno pozitivno.

Ali početak škole će dovesti do toga da svi zajedno mnogo više radimo, deci je potrebno da imaju školsku nastavu, ne smeju gubiti, pogotovo maloj deci važno je obezbediti i zbog socijalnih razloga, dok će kod srednjoškolaca onlajn biti zastupljeniji, ali narednih dana ćemo više o tome - kaže Tiodorović.

Govoreći o eventualnom relaksiranju mera, Tidorović kaže da to zavisi od toga koliko se stanovništvo ponaša disciplinovano i da moramo da naučimo da živimo sa virusom, a tako ćemo veoma brzo doći u situaciju da imamo sporadične slučajeve.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.