Tarana, testenina na vranjski način

Izvor: RTS, 12.Avg.2014, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tarana, testenina na vranjski način

U Vranju se tradicionalno priprema domaća testenina tarana. Domaćice je mese, najčešće u avgustu, jer se kore suku i suše na suncu.

Igraju sukaljke pod rukama veštih domaćica. Mesi se testo tanko kao papir, kako bi se što pre osušilo na suncu. Tarana se u porodici Janjić iz Bunuševca kod Vranja sprema godinama, a recept prenosi sa kolena na koleno.

"Potrebno je oštro brašno, domaća jaja. Moja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << baka je mesila sa mlekom, a ja sa kiselom vodom, jer je bolja", kaže Irena Janjić.

"Isečem koru kad je osukana i stavim da se suši. Što se više suši bolja je", dodaje Dragica Janjić.

Tarana se u Vranju i okolnim selima sprema tradicionalno avgusta, ali manje nego ranijih godina kada su je pripremale domaćice u svakoj kući u gradu i selima. Sukalo se od 50 do 100 kora dnevno.

"Tada se više pripremala sa paradajzom. Zamesi se testo od paradajza i to je bila posna tarana", kaže Ljubinka Milovanović.

Tarana, odnosno testenina, sada se može kupiti i na pijaci, kao i u prodavnicama u Vranju, ručno mešena ili pripremljena na mašini, a kilogram je 300 dinara.

rts.vranje@rts.rs

+381 17 424 945

 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.