Izvor: RTS, 12.Avg.2014, 13:23 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Tarana, testenina na vranjski način
U Vranju se tradicionalno priprema domaća testenina tarana. Domaćice je mese, najčešće u avgustu, jer se kore suku i suše na suncu.
Igraju sukaljke pod rukama veštih domaćica. Mesi se testo tanko kao papir, kako bi se što pre osušilo na suncu. Tarana se u porodici Janjić iz Bunuševca kod Vranja sprema godinama, a recept prenosi sa kolena na koleno.
"Potrebno je oštro brašno, domaća jaja. Moja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << baka je mesila sa mlekom, a ja sa kiselom vodom, jer je bolja", kaže Irena Janjić.
"Isečem koru kad je osukana i stavim da se suši. Što se više suši bolja je", dodaje Dragica Janjić.
Tarana se u Vranju i okolnim selima sprema tradicionalno avgusta, ali manje nego ranijih godina kada su je pripremale domaćice u svakoj kući u gradu i selima. Sukalo se od 50 do 100 kora dnevno.
"Tada se više pripremala sa paradajzom. Zamesi se testo od paradajza i to je bila posna tarana", kaže Ljubinka Milovanović.
Tarana, odnosno testenina, sada se može kupiti i na pijaci, kao i u prodavnicama u Vranju, ručno mešena ili pripremljena na mašini, a kilogram je 300 dinara.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945