TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA - Samsa od gotovih kora: Isprobajte toplo testo začinjeno belim lukom

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 08:34

TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA - Samsa od gotovih kora: Isprobajte toplo testo začinjeno belim lukom

Samsa je tradicionalna pita vranjskog kraja, sprema se gotovo u svakoj kući i to samo u Vranju i okolini. Svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.

UVranju se tradicionalno, još od perioda kada je bilo pod Turcima, priprema samsa - prazna pita, prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Danas domaće polako zamenjuju gotove kore, a retke su mlade >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << domaćice koje je same mese.

Potrebno je:

Preliv:

Priprema:

Tanku prvu koru premazati uljem, dodati drugu pa i nju premazati, a u dnu staviti izmešan mekši sir i rasoirediti po ivci. Uviti u cigaret rolnicu i saviti je u krug. Na sredinu podmazanog pleha, sastaviti do kraja s tim što se nastavlja u krug dok se ne popuni tepsija. Premazati uljem i iseći po želji. Peći na 200 stepeni C 30 minut.

Umutiti u činiju kiselo mleko i jogurt sa belim lukom pa izvaditi tepsiju iz rerne. Preliti pečenu pitu i vratiti u rernu još par minuta da lepo upije. Izvaditi iz rerne, pokriti krpom i prohlađenu seći

Napomena: Postoji još jedan lep recept za Samsu:

Priprema:

Umutiti jaja, ulje i jogurt i time mazati 3 kore i stavljati jednu preko druge. Na treću koru staviti sir razbacati po celoj kori. Peći na 200 stepeni C 30 minuta i posle isto preliti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.