Izvor: Blic, 12.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više mladih žele da postanu vojnici

VRANJE - Olovnosivi oblaci i tmurno vreme, koji su se juče nadvili nad Vranjem, nisu naružili i poremetili veselu i srdačnu atmosferu u kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog", gde su se vojnici i starešine ovdašnjeg garnizona družili sa više od četiri hiljade osnovaca, srednjoškolaca i građana iz sedam opština Pčinjskog okruga.



Klinci i klinceze, dečaci i devojčurci i vremešniji civili u opuštenoj, drugarskoj atmosferi bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su počastvovani što su razgovarali sa vojnicima, podoficirima i oficirima i divili se praktičnim vojničkim veštinama. Kao i za vreme prethodnih druženja vojnika i civila, pokret tenkova izazvao je divljenje prema članovima tenkovskih posada Četvrte brigade kopnene vojske, koja nastavlja tradiciju Prvog pešadijskog puka knjaza Miloša Velikog i 78. motorizovane brigade. Jedna od najatraktivnijih tačaka bila je i prelazak tenka preko nosača mosta, ali i posedanje vatrenog položaja sa samohodnim oruđima kalibra 122 milimetra.

Najveću pažnju osnovaca privukao je nemački ovčar Irko, koji je prikazao izvanredan osećaj i obučenost u savladavanju prepreka i odanost desetaru Bratislavu Petkoviću. Srednjoškolce iz Vranja i drugih gradova Pčinjskog okruga najviše su impresionirali gostoljubivost i prisnost pripadnika vranjskog garnizona, izloženo naoružanje, posebno zaštitna oprema, panciri, šlemovi i tako redom.

- Ovo je bila prilika da se nastavi druženje vojnika i civila. Dobro je što u poslednje vreme dosta mladih Vranjanaca pokazuje interesovanje za vojni poziv konkurisanjem za upis u vojne škole i želju da postanu vojnici po ugovoru, profesionalci - sa zadovoljstvom priča komandant vranjskog garnizona, pukovnik Milosav Simović.

Gosti su sa velikom pažnjom posmatrali i umeće i spretnost vojnika u borilačkim veštinama samoodbrane, a na njih je snažan utisak ostavila i vežba u kojoj je prikazano uništenje terorističke grupe. Načelnik kancelarije za civilno-vojnu saradnju, potpukovnik Goran Stanković ističe da pripadnici vranjskog garnizona gaje tradicionalne prijateljske odnose prema civilima. On smatra da to nije slučajno, jer su Vranjanci oduvek poštovali svoju vojsku, naročito u poslednjih nekoliko godina kada je bila izražena bezbednosna kriza na jugu Srbije.

Gostima u kasarni bilo je omogućeno da razgledaju Spomen-sobu „Prvog pešadijskog puka knjaza Miloša Velikog", u kojoj se nalaze spomen-ploče poginulih pripadnika ove jedinice i 78. motorizovane brigade, brojne fotografije, naoružanje i druga građa.

Učenice OŠ „Branko Radičević" u Vranju Bojana Zdravković i Ana Pešić oduševljene su srdačnošću vojnika. Za uspomenu i dugo sećanje zajednička fotka sa vojnikom. Nikolina Trajković, njen brat Janko i drugarica Ana Spasić izrazili su želju da se slikaju na tenku. Maleni Janko rekao je da će kada poraste da postane starešina i da će da vozi tenk.

- Ovo je nazaboravno. I sto puta da se narod druži sa vojskom, biće nezaboravno i neponovljivo - kaže Dušica Raletić, majka malenog Nemanje, kojem se najviše svidela raketa „maljutka".

Nezaboravno druženje naroda i vojske završeno je neizbežnim, izuzetno ukusnim vojničkim pasuljem, kojem niko od posetilaca nije mogao da odoli. Mnogi su u velikom vojničkom šatoru tražili i repete.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.