Stručnjaci upozoravaju na pojavu trihineloze u periodu svinjokolja

Izvor: juGmedia, 18.Nov.2013, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci upozoravaju na pojavu trihineloze u periodu svinjokolja

VRANJE – Stručnjaci pri Poljoprivrednoj  stručno savetodavnoj službi  (PSSS) u Vranju upozoravaju na pojavu   zarazne bolesti trihineloze naročito u period jesenje – zimskog svinjokolja.„U pojedinim krajevima naše zemlje, za ovaj vremenski period karakteristično je nekontrolisano klanje svinja, a samim tim postoji opasnost od ove bolesti  koja se sporadično  pojavljuje skoro u svim zemljama gde se upotrebljava >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << svinjsko meso za ishranu. Čovek se obično zarazi jedući nedovoljno kuvano ili pečeno, a najčešće nepropisno osušeno meso zaražene svinje“, objašnjava  Srđan Zafirović iz PSSS-a.

Tok bolesti zavisi od stepena invazije trihinele i od kondiciju zaražene osobe. Prema tome ima lakših oblika bolesti koji mogu proći neprimetno, i teži oblici gde u najtežim slučajevima može doći do smrti. Smrtnost za ovu bolest se kreće u rasponu od 5-35% procenata kažu statistički podaci.

Pouzdani lek za lečenje trihiniloze još ne postoji, termička obrada kao i smrzavanje mesa nije pouzdana, najbolja zaštita je uzeti uzorak zaklane svinje i  odneti  ovlaščenoj veterinarskoj ustanovi na trihine skopski pregled.

„Uzorak  za pregled uzima se odmah po vađenje utrobe od dijafragme na 2-3 mesta veličine jedne šibice iz razloga što se trihinela najbolje uočava u ovom mišiću. Nakon dobijenih rezultata meso se može dalje obrađivati“, kaže Zafirović.

(Kraj)iva

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.