Stanovi za bezbednjake u plamenu i korupciji

Izvor: JužneVesti.com, 17.Apr.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi za bezbednjake u plamenu i korupciji

Za državni projekat koji je podrazumevao izgradnju jeftinih stanova za ljude koji rade u organima bezbednosti, a deo njih trebalo bi da bude izgrađen i u Vranju, Vlada Srbije 2018. godine raspisala je tender i izabrala izvođače. Od tog dana desilo se mnogo toga, ali ne u korist izgradnje već suprotno - osporavanje tendera, hapšenja zbog korupcije i na kraju paljenje voznog parka privatne građevinske firme.

Nakon odluke o izgradnji stanova, krajem januara ove godine posao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << državne stanogradnje dobio je Milenijum tim, firma koja je poznata po tome što je rušila objekte u Savamali. Oni su zajedno sa turskom kompanijom Tašjapi počeli sa radovima na izgradnji stanova. Nakon samo dva meseca uhapšen je vlasnik vranjskog preduzeća Vodogradnja zbog sumnje da je za dobijanje posla planirao da plati 20.000 evra rukovodiocima Saobraćajnog instituta i direktoru beogradskog ogranka turske firme koja je izvođač radova.

Taj posao posle njih nedavno je preuzela firma 5D iz Vranja čiji su vozni park pre dva dana zapalili i gotovo kompletno uništili maskirani i naoružani napadači.

Sin vlasnika firme "5D" Dalibor Ugrčić kaže da oni pošteno rade svoj posao, da učestvuju na tenderima i da i dalje čekaju odgovore da se sve razreši. Sumnja na konkurenciju i pretpostavlja da je njihovo preuzimanje posla nekome zasmetalo.

Dobili smo posao za isporuku betona za izgradnju stanova za snage bezbednosti pošteno i na tenderu kao podizvođači, a ovo što se stalno dešava u poslednje vreme izgleda kao da živimo u Brazilu, a ne u Vranju - kaže Ugrčić.

Iz vranjske policije nisu mogli da potvrde da li je ovo paljenje u vezi sa onim koje se u Vranjskoj Banji dogodilo avgusta prošle godine.

Tada je na parkingu Vodovoda zapaljena građevinska mašina firme Sabo Belča, koja je bila angažovana na izgradnji puteva.

Ni taj slučaj nije rešen, a u vranjskoj policiji za Južne vesti rekli su da se za počiniocem ili počiniocima još traga.

Goran Rodić, potpredsenik Građevinske komore Srbije kaže da pored toga što se kontroliše glavni izvođač mora da se prati i ko su saradnici glavnog izvođača kako ne bi dolazilo do produžavanja roka, nekvalitetno izvedenih radova i raznih nezakonitih radnji.

To što se turska firma i ovi naši podizvođači biju dole da bi došli do posla nije usamljen slučaj toga ima po celoj Srbiji, i tu ima svašta, izvrću kamione, tuku se, prete - kaže Rodić.

On dodaje i da privatizacija negativno utiče na celu situaciju u građevinarstvu.

Ta nakaradna privatizacija koja je izvršena u građevinarstvu tek će debelo da nas košta, ovo što se danas pojavljuje za stanove tako će sutra oko puteva i oko svega, tako da u ovom slučaju mora brzo da se reaguje i oni koji se uhvate debelo da se kazne - zaključuje Rodić.

Podsetimo, ovu državnu stanogradnju krajem 2017. godine predsednik Aleksandar Vučić najavio za proleće 2018. godine, a sličan model izgradnje stanova za pripradnike snaga bezbednosti Vučić je najavljivao i 2013. godine.

Izgradnja nije počela ni krajem avgusta prošle godine kako je ministarka Zorana Mihajlović najavljivala, već tek februara ove godine. Pored Vranja na jugu će se graditi i u NIšu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.