Stanari protiv umetnika

Izvor: RTS, 09.Jun.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari protiv umetnika

Presudom Osnovnog suda u Vranju, na osnovu tužbe stanara iz solitera u centru tog grada, račun Narodnog muzeja blokiran je za skoro 3,9 miliona dinara, zbog neosnovanog bogaćenja. Likovni umetnici koristili su prostorije u zgradi, koje su prvo bile društvene, onda gradske, a od pre deset godina su u vlasništvu stanara.
Zajedničke prostorije stanara u zgradi decenijama koristili poznati vranjski umetnici. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U lamelama solitera, na potkrovlju, bili su slikarski ateljei.

"Još uvek mi je materijal tamo i onog momenta kad je došlo u pitanje da li ćemo biti tamo ili nećemo, entuzijazam za slikanje je potpuno pao", kaže Vlastimir Stojanović Dubnički, likovni umetnik.
Gradsko veće Vranja je 2010. godine dalo saglasnost Narodnom muzeju da sklopi ugovore o korišćenju prostorija, a umetnici su bili u obavezi da godišnje ostave po jednu sliku.
"Po tim obnovljenim ugovorima, oni su nastavili da daju po jedno svoje delo, svake godine smo se obraćali pisanim dopisom, mi kao muzej, i dobijali ta dela", kaže Mirjana Jovanović, kustos Narodnog muzeja.
Vlasnici zgrade, stanari, pre više godina podneli su tužbu, a Osnovni sud presudio je u njihovu korist. Stanari "lamele de" kažu da će novac od presude iskoristiti namenski, za renoviranje prostorija, nabavku teretnog lifta.
"Kao vešeraj prostor od 88 i nešto kvadrata sigurno se neće koristiti. Adaptiraće se, srediće i koristiti tako da donosi neki prihod zgradi, kako bismo smanjili troškove zajedničkog održavanja", kaže Nataša Stoiljković, predsednik Skupštine stanara.
Po istom osnovu u prethodnom periodu doneta je još jedna presuda, za atelje u drugoj lameli solitera.
"Nakon promena vlasničke strukture, stanari koji su postali vlasnici tog prostora tužili su Narodni muzej za neosnovano bogaćenje i evo kada je konačna sudska presuda došla na izvršenje putem sudskih izvršitelja, Narodni muzej je u blokadi za tri miliona i devetsto hiljada, slično kao i prošle godine", kaže Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja.
Grad Vranje kao osnivač Narodnog muzeja, očekuje direktor te ustanove Stamenković, isplatiće novac stanarima i odblokirati račun muzeju. I stanari još jedne lamele, gde je takođe slikarski atelje, pokrenuli su tužbu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.