Izvor: JUGpress.com, 20.Feb.2024, 21:48

Stalna radna grupa za bezbednost novinara u Vranju: Slučaj ,,Ok radija” primer dobre prakse

VRANJE

Sastanak članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara održan je danas u Vranju sa tužiocima i predstavnicima policije Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Na sastanku je predstavljen mesečni medijski monitoring za januar Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), razmatrani su dosadašnji slučajevi napada na novinare i mehanizmi zaštite medijskih radnika. Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik ANEM-a Veran Matić istakao je primer ,,Ok >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << radija” iz Vranja, kao primer pozitivne sudske prakse i istakao da je važno da se ovakvi sastanci održavaju i van Beograda, sa lokalnim novinarima.

U slučaju ,,Ok radija” lokalni biznismen i vlasnik kockarnica iz Vranja Dejan Nikolić Kantar osuđen je za nasilno ponašanje prema Ok radiju i ugrožavanje bezbednosti vlasnice radija Olivere Vladković i finansijske direktorke Svetlane Ivanove. Takođe, osuđen je i direktor firme koja je zazidala prozor redakcije ,,Ok radijja” – ,,Coloseum gest” Stefan Ilić (iza koje stoji Nikolić) na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 400 000 dinara, a firma treba da plati pet miliona dinara.

Međutim Gradska uprava Vranje ni nakon skoro dve godine nije srušila zazidan prozor redakcije ,,Ok radija”. Novinari su u otvorenom razgovoru sa predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara podelili sa kakvim pritiscima, uvredama, pretnjama i napadima se suočavaju na lokalu.

Advokatica Kruna Savović navela je da je osim prevencije bitno i stvaranje podsticajnog okruženja za novinare. Savović koja je autorka medijskog monitorniga predstavila je najvažnije nalaze iz izveštaja koji se tiču slobode govora, SLAPP tužbi, izrade i implementacije novih propisa u medijskoj i povezanim sferama.

,,U izveštaju je istaknuto da su novinari tokom 2023. godine, bili izloženi kako pretnjama i zastrašivanjima, tako i SLAPP tužbama. Naročitu pažnju izazvali su pokušaj neovlašćenog preuzimanja Instagram naloga novinarke CINS-a Ivane Milosavljević, pretnje upućene web redakciji N1 i pritisak vršen na novinare Vanju Đurić (N1) i Željka Veljkovića (Nova S), pretnje koje su zbog svog podkasta doživeli autori Nenad Kulačin i Marko Vidojković, fizički nasrtaj na novinara Nebojšu Todorovića i pritisak na Ivanu Jovanović, novinarku Bujanovačkih. Takođe, reči je bilo i o prvostepenoj presudi donetoj povodom ugrožavanja sigurnosti Srđanu Noniću, kao i o suđenju Stefanu Iliću zbog ilegalne gradnje koja je za posledicu imala to da je prozor redakcije ‘Ok radija’ bio zazidan”, rekla je Savović.

Glavna javna tužiteljka u Višem javnom tužilaštvu u Vranju Danijela Trajković navela je da su sa novinarima u sličnoj poziciji i da treba da štitimo jedni druge. Kao i da je važnja saradnja između Stalne radne grupe i tužilaca i policije kako bi se došlo do pravnosnažnih odluka gde bi izvršioci krivičnih dela na adekvatan način bili kažnjeni.

Kako je navela glavna urednica JUGpressa i članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara Ljiljana Stojanović jedan od problema u sistemu jesu to što se često menjaju kontakt tačke u tužilaštvu i policiji kojima se novinari koji su ugroženi mogu obratiti. Takođe, na sastanku je rečeno i da zakon ne prepoznaje pretnje koje nisu direktne, a napadači su naučili da iskažu ,,drastične pretnje zamotane u celofan” koje nisu optužive.

Matić je naveo da su izmene krivičnog zakonika u oblasti zaštite novinara odbačene na javnoj raspravi i da se sa zagovaranjem izmena mora krenuti intenzivnije.

Podaci Državnog javnog tužilaštva, koje je prenela Stalna radna grupa za bezbednost novinara, govore da je u januaru ove godine bilo 11 prijavljenih slučajeva ugrožavanja sigurnosti medijskih radnika.

Podsetimo se, prvi sastanak članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa predstavnicima medija u Vranju održan je pre dve godine zbog slučaja ugrožavanja imovine i bezbednosti zaposlenih u ,,Ok radiju”.

Pre sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara nekadašnji direktor ,,Centra za istraživačko novinarstvo” (CINS) Branko Čečen održao je trening o bezbednosti novinara i predstavio rezultate istraživanja koji pokazuju da 82, 3 odsto novinara smatra novinarsvo stresnijim od drugih zanimanja. Kratki rokovi, potplaćenost, stres zbog tema koje pokrivaju, pritisci i pretnje glavni su okidači za stres, a sam posao kojim se bave utiče i na bezbednost njihove porodice i bliskih ljudi. Čečen je istakao da gotovo nema teme koje nije stresna i da su i neki sportski novinari napuštali profesiju jer su im pretili kriminalci i ,,navijačke grupe”. Posebno su kako kaže ugroženi istraživački novinari i novinarke koje se pored problema sa bezbednošću zbog tema kojima se bave suočavaju i sa rodno zasnovanim nasiljem. (kraj) DC/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Stalna radna grupa za bezbednost novinara: Slučaj OK Radija primer dobre sudske prakse (FOTO, VIDEO)

Izvor: OkRadio.rs, 21.Feb.2024, 11:40

Sastanak članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara održan je u Vranju sa tužiocima iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga, kao i predstavnicima PU Vranje. Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić istakao je primer OK Radija iz Vranja, kao primer pozitivne sudske prakse i...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.