Šta sve ima u Vranjskoj banji

Izvor: RTS, 25.Avg.2019, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve ima u Vranjskoj banji

Sa vodom najtoplijom u Evropi Vranjska banja je i ove sezone, interesantna turistima iz zemlje i inostranstva. Kapaciteti su skoro pupunjeni, a u Bujanovačkoj banji, letnja sezona je počela tek ovog meseca, jer je gostiju bilo malo.
Bogata je banja prirodnim lepotama, borovom šumom, toplom vodom. Njena lekovita svojstva privlače goste iz svih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krajeva Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

"Mene privlači pre svega, banja, voda, blato, prijatno osolje", kaže Pavle Ognjanović iz Golupca.
Krstana Nikolić iz Futoga kaže da dvadeset i jednu godinu dolazi u banju. "Ja sam nastradala, i došla sam sa štapom, dva dana nosila i bacila", ispričala je ona.
Ukupni smeštajni kapaciteti su 200 kreveta u Specijalnoj bolnici i privatnom smeštaju, a popunjeno je skoro sve.
"Mi imamo 119 ležajeva na raspolaganju, evo danas imamo 100 gostiju. Svakim danom se traži ležaj više, soba više", rekla je Slađana Stošić, direktor Specijalne bolnice u Vranjskoj banji.
Voda u Vranjskoj banji je najtoplija u Evropi, lekovita, visokoalkalna, sumporna, mineralna. Slična svojstva ima i voda u Bujanovačkoj banji, koja se nalazi na 25 kilometara odavde. Pored vode, lekoviti su i blato i gas.
Lekovito blato, gas ugljen dioksid i termomineralna voda pomažu pacijentima sa raznim oboljenjima.
"Reumatska oboljenja, neurološka oboljenja, stanja posle povreda, ginekološka oboljenja, kožna oboljenja. Stvarno ima širok spektar dejstva", kaže Suzana Pešić, fizioterapeut.
U Bujanovačkoj banji kažu da je sezona počela tek ovog meseca, na početku je bilo malo gostiju. Trenutno je popunjeno 70 odsto kapaciteta, a dosta gostiju se leči i ambulantno i Srbi, Albanci i Makedonci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.