Smanjena izdvajanja za vantelesnu oplodnju

Izvor: JUGpress.com, 11.Okt.2018, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena izdvajanja za vantelesnu oplodnju

VRANJE

Pred članovima Gradskog veća u Vranju danas je bio Pravilnik o izmeni Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2018. godini.

Izmenama je prediđen novi iznos koji lokalna samouprava daje za pokušaj vantelesne oplodnje koji je sa 400.000 smanjen na 250.000 dinara.

 „Ovakvom odlukom želimo da obuhvatimo veći broj bračnih parova. To je u skladu sa republičkim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << izdvajanjima i omogućava da veći broj parova ostvari ovo pravo. Na osnovu informacija kojima raspolažemo, 250.000 je dovoljno za jedan pokušaj vantelesne oplodnje“, kaže Danijela Milosavljević članica Gradskog veća za za socijalnu politiku i lokalnu upravu.

Većnici su usvojili i Pravilnik o ortopedskim pomagalima koja se obezbeđuju iz budžeta grada Vranja.

„Svaka lokalna samouprava je u obavezi da stvori određenu fizičku sredinu i obezbedi pristupačnost zgradama, javnim površinama, osobama sa određenim invaliditetom. Ovde se konkretno radi o pomagalima koja nisu na listi Republičkog fonda. U zgradi u kojoj imamo osobe kojoj je potreban pratilac treba da ugradimo ili pokretnu stolicu ili obezbedimo guseničar, koji će olakšati pristup.

Na današnjoj sednici usvojen je Nacrt Odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, postupku dodele sredstava, procentu učešća i uslovima pod kojim grad Vranje učestvuje u finansiranju aktivnosti održavanja.

Većnici su usvojili i Procenu ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća. To je krovni akt i vrlo obiman, koji osim Vranja, ima još samo Beograd. Postoji 8 rizika, različitih nivoa, rekla je Milosavljevićeva.

„Rizik od zemljotresa je umeren i prihvatljiv, od klizišta, odrona, erozije visok i neprihvatljiv, kao i od poplava, od grada i oluja prihvatljiv, a od snežnih padavina visok i neprihvatljiv. Požari spadaju u umerene i neprihvatljive rizike, tehničke i tehnološke nesreće su umerene i prihvatljive“, objasnila je većnica.

Ona je dodala da je sve ovo potrebno da bili urađeni planovi za zaštitu i spasavanje od elementarnih nepogoda.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.