Širom Srbije kritično zbog snega

Izvor: B92, 16.Jan.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širom Srbije kritično zbog snega

Surdulica, Bosilegrad, Vranje -- Zbog obilnih snežnih padavina i jakog vetra domaćinstva u više opština širom Srbije i dalje su odsečena od sveta.

Zbog snega koji u nekim selima ne prestaje da pada već sedam dana, opština Surdulica je pred proglašenjem vanrednog stanja.

Od subote u dve trećine teritorije opštine Surdulica situacija je alarmantna, a od noćas na području između Crne Trave i granice sa Bugarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada pravi haos.

"Do subote smo, kako-tako kontrolisali situaciju, mada imamo sela u kojima sneg ne prestaje da pada već sedam dana. Od noćas, međutim, na terenu je blago rečeno - haos, jer je visina snežnog pokrivača u istočnom delu opštine dostigla dva metra", kaže predsednik opštine Novica Tončev.

On kaže da je u ovom trenutku odsečeno desetak sela i zaselaka sa preko 200 domaćinstava, koja najverovatnije nemaju ni struju.

U sektoru za vanredne situacije kažu da na Vlasini danas polovina učenika nije došla u školu, a da je situacija u udaljenim selima gora.

"Trenutno je najteže stanje u Novom Selu, Toplom Dolu, Lovištu i Kučišnjaku, ali je kritična u Božici, Donjem Selu, Mačkatici, Kostreševcu i Bitvrđi", saopštio je Sektor za vanredne situacije.

U Sektoru kažu da je kompletna raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća, državnih institucija u privatnih vlasnika na terenu i da se iz sata u sat izdaju nalozi za reagovanja i pomoć najugroženijima.

U regionalnom štabu za vanredne situacije u Vranju potvrđeno nam je da su u Surdulici, prohodni svi regionalni i magistralni putni pravci koje održava Preduzeće za puteve iz Vanja, posebno oni koji vode ka graničnim prelazima Ribarce i Sterzimirovce.

Trećina opštine Bosilegrad bez struje

Sneg čija je debljina na putevima u višim predelima opštine Bosilegrad veća od metra, odsekao je od sveta nekoliko sela, a bez struje je trećina opštine, izjavio je danas predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

To su sela u području Gornja Ljubata, Musulj, Selište i u delu Goleša.

Zaharijev je za agenciju Beta izjavio da su bez struje mahale u sedam sela u kojima je stanje kritično i zbog neprohodnih puteva.

"Nismo se odavno suočili sa ovakvim snežnim padavinama - da se u roku od jednog dana na nekim putevima nađe i do metar snega, dok je u isto vreme Preduzeće za puteve u Bosilegradu prvih nekoliko dana imalo samo slomljeni buldožer", kazao je Zaharijev.

On je naveo da je opština finansirala raščišćavanje puteva i organizovala desetak hitnih intervencija terenskim automobilom u zavejanim selima.

Problemi sa strujom i u Pčinjskom okrugu

Tokom noći najviše snega je palo u Pčinjskom okrugu i na vranjskom području, gde je najveći problem stvorio jak vetar, koji je naneo snežne nanose, a u nekim delovima Srbije i dalje postoje problemi sa snabdevanjem strujom, izjavio je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

On je rekao da je juče evakuisan jedan čovek iz leskovačkog kraja, iz Novog Sela, i da je ekipama bilo potrebno 36 sati da se do njega probiju.

"On je operisan i u dobrom je stanju", dodao je Nikolić.

U opštini Crna Trava snegom je od sveta odsečeno oko 200 stanovnika u 40 zaselaka. Oni još nemaju električnu energiju.

Situacija u Trgovištu izmakla kontroli

Predsednik opštine Trgovište Darko Tomić izjavio je da u toj opštini, zbog visokog snežnog pokrivača, situacija nije pod kontrolom i apelovao za pomoć kako bi bili raščišćeni neki putni pravci na tom području.

Tomić je rekao Tanjugu da su trenutno zavejana sela Široka Planina, Kozji Dol, Gornovac, Lesnica, Gornja Trnica, Surlica, Goločevac, Crveni Grad, Crna Reka, Babina Poljana, iz kojih nema nikakvih informacija o zdravlju ljudi ili deci, koja danas treba da pođu u školu.

"Zavisno od nadmorske visine, snega ima od 50 centimetara do dva metra, a na nekim mestima nanosi dostižu visinu od četiri do šest metara. Zavejano je 15 sela, u mnogima nema struje, nema telefonskih veza" To je slika Trgovišta danas", rekao je Tomić.

Osim okoline naseljenog mesta Trgovište, prema njegovim rečima, zavejano je oko 350 kilometara lokalnih puteva i 15 sela, do kojih se, ako ne bude pomoći, zbog nanosa snega ne može doći pre marta ili aprila.

"Ovo je opština čija je materijalna snaga nažalost takva da ne može da kupi nijednu mašinu za čišćenje snega. Tražili smo, molili da nam Vlada kupi jedan buldožer da bi se pripremili za ovo vreme, ali se sve završilo na obećanjima", rekao je Tomić.

On je uputio apel za pomoć, navodeći da je najvažnije da se mašinama pročiste putni pravci: Novi Glog - Donji Stajevac, Radovnica - Dukat - Bosilegrad i Trgovište - Lesnica - granični prelaz sa Makedonijom.

"Očekujemo, bez obzira na sve vremenske nepogode, da posle sedam dana struju dobiju meštani sela Surlica, Crna Reka i Crveni Grad, da mobilni operater MTS osposobi stanice u Radovnici i Stajevcu, a da Vlada Srbije, sa novcem i institucijama, bude pri ruci u ovakvim situacijama", rekao je Tomić.

Desetak sela zavejano na području Kraljeva

U brdsko-planinskom delu Kraljeva, na širem području Ušća, Studenice i Rudna, zbog snega koji pada više od 24 sata zavejano je desetak sela, rekao je danas Tanjugu šef Odseka za rad sa mesnim zajednicama Mirko Komatina.

On je najavio da će gradske vlasti sutra uputiti dodatnu mehanizaciju na ugroženo područje.

Put Ušće - Studenica - Ivanjica je uglavnom prohodan, ali meštani okolnih sela ne mogu da stignu do ove saobraćajnice, jer su smetovi visoki i iznad dva metra.

Komatina je rekao da su pomoć tražili meštani delova Mlanče, Milića, Savova, Tepeča, Gokčanice, Bara, Polumira i da lekari koji pokrivaju ušćansko područje kažu da do pojedinih pacijenata ne mogu da stignu.

"Najveći problem pravi vetar. Meštani ovih planinskih sela znaju da žive sa snegom i zimom, ali kažu da ovakve smetove odavno nisu videli", rekao je Komatina.

Put do Rudna je prohodan i od Brevenika i od Studenice, ali od Rudna do sela Bzovik, na obroncima Radočela, mašine teškom mukom održavaju prohodnost.

Zato 20 osnovaca iz Rudna i Bzovika danas nije stiglo u školu "Stefan Nemanja" u Studenici.

U Podrinju i Jadru bez većih problema

U Podrinju se formirao prvi snežni pokrivač ove zime, ali nije izazvao probleme ni u drumskom saobraćaju ni u snabdevanju električnom energijom.

Jutros je u Jadru formiran prvi snežni pokrivač ove zime čija je visina u sedam sati iznosila dva centimetra, rekao je za Tanjug dežurni u stanici Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Loznici Ljubiša Andrić.

Dežurni u saobraćajnoj policijskoj ispostavi u Loznici navode da su prohodni svi magistralni drumski pravci prema Valjevu, Šapcu i Malom Zvorniku, odnosno prema Republici Srpskoj, kao i regionalni i lokalni putevi u Podrinju i u Jadru.

Zbog vlažnog kolovoza svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje da budu posebno pažljivi i prilagode se uslovima na putu.

Dežurni dispečer lozničkog ''Elektropodrinja'' Branimir Rajković je rekao da prvi ovogodišnji sneg nije izazvao poremećaje u snabdevanju elektičnom energijom na njihovom konzumnom području koje, osim Loznice, obuhvata Ljuboviju, Krupanj, a delom i Šabac.

Direktor JKP ''Naš dom'' Stanko Tešić rekao je da su od petka uveli redovno dežurstvo zarad što uspešnijeg organizovanja rada ljudstva i mehanizacije angažovanih na zimskom održavanju ulica i javnih površina u gradu na koje su jutros posipali so.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.