Šezdeset godina hemijske industrije u Vranju

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šezdeset godina hemijske industrije u Vranju

Hemijska industrija Vranje obeležava 60 godina postojanja i rada. To je bilo prvo industrijsko preduzeće na jugu Srbije posle Drugog svetskog rata. 2004. godine većinski vlasnik HIV-a postaje italijanska multinacionalna kompanija "Kenda farben", a pre 10 godina osnovano je zajedničko preduzeće koje proizvodi lepila za obućarsku i drvoprerađivačku industriju.
Odlukom Narodnog odbora opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vranje, pre šest decenija osnovana je Fabrika za preradu kostiju, proizvodnju koštane masti, ulja, tutkala. Za mnoge industrijske grane osnovni proizvodi u posleratnoj industrijalizaciji zemlje.

"Instaliran je motor sa nekog remorkera koji je bio ratni trofej sa Dunava, nemačkog, i zbog svoje snage mogao je da se bavi mlevenjem kostiju, koje se koristilo za stočnu hranu. Odatle je sve krenulo", kaže Budimir Nedeljković, direktor opštih i pravnih poslova u HIV-u.

Posle decenije i po "Koskara" menja naziv u "Hemijska industrija Vranje", i počinje da proizvodi donje delove obuće.
"Proizvodnja đonova od termoplastičnog materijala, od PVC i od najnovijeg TPU materijala", kaže Stojan Mitić, direktor proizvodnje u HIV-u.
Za 60 godina "Hemijska industrija Vranje" je na tržište plasirala oko 50 miliona donjih delova obuće, a "Kenda farben" za 10 godina proizvela oko 4 hiljade lepila. Sedamdesetih i osamdesetih godina zapošljavali su 2 stotine radnika, u međuvremenu je automatizovana tehnologija, sada radi 85 radnika.
"Redovne su plate, 30 godina radim, nikad nije kasnila", kaže Srboljub Stojanović, radnik.
"Menjamo radno mesto, gde ima potrebe, tamo idem", kaže  Ružica Mladenović, radnica.
Hemijska industrija Vranje ima svoju laboratoriju za ispitivanje kvaliteta ulaznih sirovina i gotovih proizvoda. Ovde se ispituju fizičko-mehaničke osobine đonova.
Proizvode isporučuju našem tržištu i izvoze u bivše jugoslovenske republike, kao i u Bugarsku, Albaniju, Italiju. Pregovaraju sa "Geoksom" o proizvodnji đonova za ovu italijansku kompaniju koja radi i u Vranju.
"Definisani su alati, odnosno kalupi, personalizovani kalupi koji samo oni koriste i koje mi ne možemo drugima da prodajemo", kaže Rade Novković, generalni direktor HIV-a.
Rade đonove i za dečju, žensku i mušku obuću. Prošle godine HIV je proizveo oko 860 hiljada pari donjih delova obuće.


 
 
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hemijska industrija Vranje najveći proizvodjač djonova na Balkanu

Izvor: JUGpress.com, 11.Okt.2017

VRANJA Najveći proizvođač donjih delova obuće na Balkanu, „Hemijska industrija Vranje“ obeležava 60 godina postojanja i rada. Istovremeno je i 10 rođendan firme „Kenda farben Balkan“ Vranje, koju su nakon privatizacije ovog vranjskog kolektiva zajedničkim kapitalom formirali..

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.